Milovníci památek se dočkali. Tři zámky v okrese Louny jsou už znovu otevřeny

Jimlín, Krásný Dvůr, Stekník – Po knihovnách, muzeích, divadlech se dočkali také milovníci prohlídek na hradech a zámcích. Všechny památky tohoto typu, v okrese Louny jde hlavně o tři zámky, jsou znovu otevřené od tohoto týdne. K prvním prohlídkám na zámcích ve Stekníku, Krásném Dvoře a Jimlíně mohli návštěvníci přijít v úterý 1. června. Stále ale ve všech památkách v rámci celé ČR platí určitá bezpečnostní omezení proti šíření koronaviru. V jedné prohlídkové skupině může být například jen maximálně deset lidí včetně průvodce.

Nový Hrad: druhý okruh od příštího týdne, občerstvení na nádvoří od soboty

Na Novém Hradě v Jimlíně u Loun je tento týden otevřený jen první prohlídkový okruh s věží, druhý se přidá 8. června. Zámecký šenk na nádvoří začne návštěvníkům sloužit až od víkendu – poprvé si v něm lidé budou moci koupit občerstvení a případně u něj chvíli posedět v sobotu 5. června. „Vstup do interiéru na prohlídku je možný pouze s respirátorem nebo nanorouškami. V jedné skupině může být maximálně devět návštěvníků plus jeden průvodce. Větší skupiny v počtu do 29 osob, například školní výlety či jiné zájezdy, by se musely předem objednat. Zároveň musí všichni členové z těchto větších skupin před prohlídkou předložit doklad o bezinfekčnosti,“ popsal nejnovější situaci a pravidla Josef Kabát, ředitel zámku Nový Hrad v Jimlíně. Vlastníkem zámku je Ústecký kraj. Památka je nyní v červnu pro návštěvníky otevřena vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

Krásný Dvůr: přestavěná letní jídelna, nové čokoládové suvenýry

První návštěvníky roku 2021 uvítali v úterý už také na Státním zámku v Krásném Dvoře u Podbořan. Zámek přichystal letos několik novinek, pro první dva červnové víkendy jsou připravené oblíbené prohlídky s názvem Víkend otevřených zahrad. „V interiéru zámku během zimy proběhly úpravy expozice, nejvýraznější proměnou prošla letní jídelna. Pro zájemce jsme letos připravili i nové suvenýry v podobě čokolád s motivy psů z galerie psích portrétů či reprodukce akvarelů s motivy ze zámeckého parku,“ uvedla kastelánka zámku Michaela Hofmanová.

Stekník: historické hračky, otevřené zahrady

Státní zámek v Krásném Dvoře spravuje Národní památkový ústav a totéž platí i o státním zámku ve Stekníku u Žatce. I tam, ve známé památce obklopené chmelnicemi, mají už otevřeno. Na nadcházející víkend připravili mj. výstavu historických kočárků a hraček z 19. století, což je myšleno i jako malý „dárek“ pro děti k jejich nedávnému dni, a o týden později se i tento zámek připojí k akci Víkend otevřených zahrad.

ČTĚTE TAKÉ: Památky se otevírají pomaličku, lidé už ale mohou navštívit třeba Křivoklát, Krakovec nebo Valeč

ČTĚTE TAKÉ: Hrady a zámky předčasně ukončily sezonu. V Krásném Dvoře se teď může jen na výlet do parku

ČTĚTE TAKÉ: Turisté by měli letos vyznačit novou pěší trasu mezi Žatcem a zámkem Stekník

(na snímcích: zámky v Jimlíně, Stekníku a Krásném Dvoře /shora dolů/. Foto: správa zámků)