Památky v okrese Louny jsou ještě zavřené. Lidé už ale mohou navštívit třeba Křivoklát, Krakovec nebo Valeč

Okres Louny, ČR – Máte rádi hrady, zámky a další podobné historické a kulturní památky? V okrese Louny si ještě pořád musíte nechat zajít chuť, všechny zámky na jeho území zůstávají zavřené a čekají na další pokyny od vlády kvůli Covid-19. Přesto ale zájemci o výlet se už mohou na některé hrady či zámky vydat a prohlédnout si i jejich interiéry. V nejbližším okolí jsou od tohoto týdne už například znovu otevřeny hrady Křivoklát a Krakovec na Rakovnicku, Házmburk na Litoměřicku nebo Státní zámek Valeč na Doupově na pomezí Podbořanska a Karlovarska.

Prohlídky jsou bez průvodců a s respirátory

Potvrdil to Národní památkový ústav, který pečuje o většinu památek ve vlastnictví státu. „Od 4. května jsou pro veřejnost znovu otevřeny některé vybrané památkové objekty. Lidé mohou opět chodit na prohlídky, musí však ještě stále dodržovat důležitá hygienická nařízení. Prohlídky jsou bez průvodců,“ uvedla Jana Hartmanová, mluvčí NPÚ. Návštěvníci musí mít respirátor, musí dodržovat rozestupy, neshromažďovat se ve větších skupinách, správci hradů či zámků mohou při velkém zájmu i regulovat jejich počet s ohledem na předepsanou plochu určenou pro jednoho návštěvníka v interiéru.

Ve Valči mají v pátek i sobotu dokonce až do 23 hodin

Pokud byste plánovali o nadcházejícím svátečním víkendu výlet s rodinou či přáteli na některý z uvedených hradů či zámků poblíž našeho regionu, Křivoklát bude mít otevřeno v čase 9-16 hodin, Krakovec 9-17 hodin, Házmburk 10-18 hodin a Valeč dokonce v sobotu 10-23 hodin a v neděli 10-18 hodin. Celkem v celé ČR bylo tento týden pro veřejnost otevřeno několik desítek vybraných hradů a zámků, podmínkou k návštěvě je dodržení uvedených pravidel.

Památky loni musely ukončit sezonu předčasně

Hrady a zámky v celé ČR byly uzavřeny kvůli epidemii Covid-19 většinu loňské jarní sezóny, potom po letním obnovení provozu přišla další podzimní vlna pandemie a všechny památky předčasně ukončily návštěvní sezonu loni už v první polovině října. Mnohé z nich od té doby neotevřely ještě ani dosud. V okrese Louny zůstávají stále uzavřené zámky Krásný Dvůr, Stekník i Nový Hrad. Přístupné jsou jen venkovní prvky, například zámecký park v Krásném Dvoře.

(snímek nahoře: Státní zámek Valeč, pohled ze zahrady, foto Libor Želinský)

ČTĚTE TAKÉ: Hrady a zámky předčasně ukončily sezonu. V Krásném Dvoře se teď může jen na výlet do parku

ČTĚTE TAKÉ: Z věže padaly tašky. Pokrývači opravili střechu u významné podbořanské památky

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: zámek začal hořet uprostřed noci. Spalo v něm osmdesát dětí