Velikonoční týden je tady. Děti mají prázdniny a dva zámky poprvé otvírají už ve čtvrtek

Jimlín, Stekník, Pátek, Krásný Dvůr – Tento týden bude z pracovního a školního hlediska „zkrácený“, v jeho druhé polovině přijdou prázdniny a státní svátky, protože jsou tu i oblíbené Velikonoce. Volných dní využijí i některé hrady a zámky, které se tradičně na přelomu března a dubna chystají zahájit novou návštěvní sezonu, k čemuž hned připravily i řadu velikonočních akcí. A například zámky v Krásném Dvoře nebo ve Stekníku u Žatce budou mít letos poprvé otevřeno pro návštěvníky již od čtvrtka (28.3.), kdy dětem začínají prázdniny a pět dní souvislého volna.

Krásný Dvůr otvírá již ve čtvrtek

„Poprvé otevřeno budeme mít již ve čtvrtek 28. března. Zámek bude přístupný k prohlídkám po celý prodloužený velikonoční víkend, tedy od čtvrtka až do pondělí 1. dubna, každý den vždy od 10 do 15 hodin,“ informovala kastelánka Státního zámku Krásný Dvůr Kateřina Suchanová, která do čela zámku nastoupila loni na podzim. Čas 15 hodin je termínem „startu“ poslední prohlídky, zámek se pak zavírá zhruba o hodinu později.

Pohádkové Velikonoce proběhnou o Bílé sobotě

A v Krásném Dvoře na nádvoří nebude chybět ani oblíbené každoroční velikonoční setkání se zábavným programem pro malé i velké návštěvníky, nazvané Pohádkové Velikonoce. „Nabídne velikonoční trhy, ukázky výroby pomlázek, kraslic a dalších dekorací, prodej velikonočního zboží, soutěže pro děti a mnoho dalších zajímavostí,“ uvedla kastelánka. Pohádkové Velikonoce proběhnou v sobotu 30. 3. od 10 do 16 hodin.

Ve Stekníku zahajují rovněž ve čtvrtek

Podobné je to na zámku ve Stekníku u Žatce. Tento zámek, který byl loni v září společně se žateckou chmelařskou krajinou oficiálně „připsán“ na seznam UNESCO mezi nejzajímavější světové památky a tradice, poprvé otevře letos pro návštěvníky rovněž ve čtvrtek 28. 3. „Otevřeno budeme mít každý den, po celý velikonoční víkend až do pondělí, vždy od 10 do 16 hodin,“ informovala Jana Zajíčková, kastelánka Státního zámku Stekník.

Na zámku je krásná jarní a sváteční výzdoba

I ve Stekníku jsou připraveny velikonoční akce. Celý program má název Velikonoce na zámku Stekník a není soustředěn jen na jeden den, ale potrvá celý prodloužený sváteční víkend od 28. 3. až do 1. 4. „Při prohlídkách budeme vyprávět o tradicích a zajímavostech spojených s těmito velkými křesťanskými svátky, po celém zámku máme také připravenou pěknou jarní a velikonoční výzdobu. Přijďte s námi na zámek oslavit Velikonoce!“ pozvala všechny zájemce Jana Zajíčková.

Nový Hrad startuje sezonu oblíbeným jarmarkem v neděli, v Pátku se budou v sobotu ochutnávat vína

O Velikonoční neděli (31.3.) letos poprvé pro návštěvníky otevře své brány také zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun. A na nádvoří proběhne tradiční a oblíbená velikonoční zámecká slavnost. Připraveny jsou kousky kejklířů, středověká hudba, staročeské tržiště, živá zvířata, divadlo i soutěže pro děti. „Těšíme se na všechny návštěvníky. Zámek bude otevřen v neděli od 10 do 17 hodin,“ uvedl Adam Havlík, člen týmu správy zámku Nový Hrad. Na Lounsku bude během velikonočního víkendu otevřen také i zámek v Pátku nad Ohří nedaleko Peruce. A v sobotu (30.3.) se tam návštěvníci mohou těšit i na jednu trochu méně obvyklou „velikonoční akci“. „Otevřeno budeme mít od 12 hodin a probíhat bude jarní košt severočeských vín,“ uvedl kastelán zámku Petr Chaloupka.

ČTĚTE TAKÉ: Pět hodin na cestě, reportáže ze tří zámků hotovy. Všichni byli na mě moc milí, říká Josef z Rádia Blaník

ČTĚTE TAKÉ: Zahradník, průvodce i milovník koček: Jaroslav Plesl natáčel ve Stekníku Skryté skvosty

ČTĚTE TAKÉ: Medvěd z Krásného Dvora se dostal do filmu. Půjde o dobrodružný historický příběh z dánských dějin

(ilustrační snímky: jarní nálada na zámku Stekník. Foto Jana Zajíčková)