Požehnání nové vlajce i možnost mimořádné prohlídky kláštera. V Dolním Ročově proběhne druhý ročník obnovené pouti

Ročov – Na neděli se chystá velká událost v Dolním Ročově, osadě se známým klášterem. Připraven je druhý ročník obnovené pouti, jejíž součástí je poutní mše a potom program pro děti i dospělé s hudbou a občerstvením na návsi. Zájemci budou mít také jedinečnou příležitost po celý den prohlédnout si monumentální klášter, který je jinak pro veřejnost uzavřen a po malých částech probíhá jeho rekonstrukce.

Sochař, výtvarníci, loutky…

„Návštěvníky v klášteře bude provádět Jan Řeřicha, umělecký sochař, který se o klášter stará. V prostorách kláštera bude ještě také výstava obrazů Pavla Macáka a Jana Márii Valta,“ uvedl starosta Ročova Vojtěch Václav Pour. První z výtvarníků žije v Lounech a kromě malování se věnuje také ochotnickému divadlu. Druhý bydlí přímo v Dolním Ročově. V klášteře kromě obrazů budou vystaveny i loutky od Antonína Müllera.

Požehnání nově uděleným symbolům obce

Při poutní mši svaté bude velkou událostí i požehnání nové vlajce, kterou městys Ročov používá od letošního jara. Nový prapor i znak coby obecní symboly pro Ročov na začátku letošního roku schválila k užívání heraldická komise Poslanecké sněmovny. Program pouti v Dolním Ročově, osadě mezi zalesněnými stráněmi Džbánu s krásnou historickou a kulturní památkou, začíná v neděli (14. 8.) v 9 hodin. Poutní mše svatá má začátek o hodinu později. Od 11.45 bude na návsi hrát kapela Šumařinka, děti se mohou těšit na skákací hrad, stánek se zmrzlinou, dospělí zase na oblíbené párky či klobásy. „Chtěl bych poděkovat všem pracovníkům naší obce, kteří s předstihem krásně připravili náves v Dolním Ročově, i všem dalším lidem, kteří při přípravě pouti pomáhají. Velké poděkování patří panu Řeřichovi, který se stará o klášter. Občerstvení zajistí Hostinec u Tomáška z Ročova, i jemu a jeho pracovníkům velmi děkujeme. Srdečně zveme všechny návštěvníky, věřím, že se jim pouť bude líbit,“ vzkázal starosta.

(na snímku nahoře: klášter v ročovském údolí v roce 2020, kdy probíhala rekonstrukce jedné z věží. Uvnitř památky i venku v jejím nejbližším okolí bude v neděli probíhat obnovená pouť. Foto Libor Želinský)

ČTĚTE TAKÉ: Městys Ročov začne používat nový znak. K současné orlici přibude hodně zlaté barvy

ČTĚTE TAKÉ: Klášter i kostel před svátky krásně září do noci. Je to magický a zajímavý zážitek, říká starosta Ročova

ČTĚTE TAKÉ: Hasiči v Ročově mají nově opravenou zbrojnici. Vylepšení stálo kolem půl milionu