Klášter i kostel před svátky krásně září do noci. Je to magický a zajímavý zážitek, říká starosta Ročova

Ročov – Památky v Dolním i Horním Ročově, známý klášter v údolí mezi svahy i kostel „nahoře“ u rakovnické silnice, v adventním období po setmění krásně září a vytvářejí pěknou slavnostní sváteční atmosféru. Umělecké nasvětlení zajišťuje každý rok v předvánočním období městys Ročov. Památky předvádějí svou parádu při nasvícení přibližně šest týdnů.

Od adventu do Tří králů

„Památky rozsvěcujeme tradičně na první adventní neděli a poslední den oba kostely pak září na Tři krále. Je to kouzelný a zajímavý zážitek nejen pro místní obyvatele, ale i pro další lidi, kteří projíždějí Ročovem a přijíždějí od Třeboce po silnici Rakovník – Louny. Vidět chrám v údolí, osvícený ve tmě, je opravdu magické. Stejně tak i kostel v Horním Ročově je krásně osvícenou památkou a lidé ji nemohou večer ani v noci přehlédnout,“ vysvětlil Vojtěch Václav Pour, starosta Ročova.

Děti zpívají při rozsvícení koledy

Městys podle něj náklady na osvětlení církevních památek platí z vlastního rozpočtu, prozatím nemá k této aktivitě žádného sponzora. První rozsvícení kostelů, ale i vánočního stromu v centru obce, bývá obvykle spojeno s kulturním programem k zahájení adventu, zpíváním koled, vystoupením dětí ze školy a školky, pokud to umožní epidemická situace.

V horním kostele bude program i na Štědrý večer

Před nasvíceným kostelem v Horním Ročově jsou na keřích u vchodu i modré světelné řetězy, jimiž památku pravidelně zdobí Spolek pro obnovu Ročova a okolí. K vidění v centru obce je také krásný betlém před školou, který každoročně staví zaměstnanci městyse a základní školy. V „horním“ kostele si zájemci budou moci užít pěkný kulturní zážitek i přímo na Štědrý večer: od 23 hodin tam vystoupí Ročovský pěvecký sbor.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé v Dolním Ročově, osadě se známým klášterem, lépe uvidí na cestu. Přibude třicet sloupů s osvětlením

ČTĚTE TAKÉ: Zámek je náš! Stovky lidí využily pozvání města a přišly si prohlédnout památku v Postoloprtech

ČTĚTE TAKÉ: Zámek v Postoloprtech dostal po dlouhých letech chátrání první zbrusu nový prvek: stylová dřevěná vrata

(na snímcích: předvánoční slavnostní atmosféra s nasvícenými památkami v Dolním i Horním Ročově. Na snímku úplně dole je klášter Dolní Ročov ve dne v zimních kulisách. Foto Vojtěch Václav Pour)