Fotky, které obyvatelé ještě asi ani neviděli. V Očihově proběhne zajímavé kulturní setkání se spoustou další zábavy

Očihov – Zajímavé setkání se chystá na sobotu v Očihově u Podbořan. Lidé si tam budou moci prohlédnout snímky z historie obce a okolního regionu, které pravděpodobně ještě nikdy neviděli. Výstavu s názvem Očihov včera a dnes připravuje Společenstvo pro památky Podbořanska ve spolupráci s Obecním úřadem Očihov.

Fotky z archivu německého muzea

„Na výstavě budou k vidění jak historické, tak i některé současné fotky. Mezi nimi bude řada těch, které předseda našeho spolku Vojtěch Peksa spolu se studenty našel a oskenoval v archivech sudetských Němců v muzeu v Kronachu,“ vysvětlil Petr Menzl, člen týmu pořadatelů. Výstava bude pro veřejnost poprvé otevřena v sobotu 13. srpna od 11 hodin. Umístěna bude v prostorách historického statku, kterému lidé v Očihově říkají Floriánovna (čp. 29). Obec ho nedávno koupila a postupně ho chce oživit a využívat k různým účelům, včetně například právě i kultury. Fotky tam budou k vidění nyní nejméně do konce září, a pokud by dál trval zájem mezi lidmi, je možné výstavu případně i prodloužit.

Hrnčíř, pekařka, řezbářka, medvídci…

To ale není všechno, na setkání v Očihově toho v sobotu bude k vidění a k zážitkům připraveno mnohem víc. Na místě bude i několik umělců a řemeslníků z blízkého okolí s ukázkami svých výrobků a zajímavých postupů práce, navozujících nostalgické vzpomínky na časy v minulosti. „Na jarmarku bude třeba hrnčíř Miroslav Zimmermann z Lounska, Jana Šindelářová tvořící různé umělecké výrobky, Dana Micková vyrábějící dekorační pečivo, Zuzana Zahrádková šijící neobvyklé medvídky pro sběratele nebo řezbářka Hana Micková, která umí vyrobit ze dřeva krásné sošky nebo různé historické emblémy či ikony,“ popsal Petr Menzl.

Další program je v centru obce – pro děti i dospělé

Na kulturní setkání s historickým a uměleckým podtextem přidala příspěvek i Nadace Via. Kromě statku bude v sobotu probíhat i další zajímavý program v celém centru Očihova, připraveno bude občerstvení, hudba v podání Jaroslava Třísky s rodinou, oblíbeného muzikanta z regionu, děti si mohou zaskotačit na skákacím hradě nebo i jiných atrakcích a pro dospělé milovníky pohybu je určen oblíbený nohejbalový turnaj O pohár starostky, který bude mít letos již desátý ročník.

(na snímku nahoře: jiné fotky s tématy z historie mohli lidé v Očihově vidět také například v létě v roce 2014. Tehdy obec slavila 725 let od první písemné zmínky. Foto: Obecní úřad Očihov)

ČTĚTE TAKÉ: Statečný bojovník Sámo, chytrá sova, lišácký Stromovous. Vrchol Rubínu ozdobily nové zajímavé sochy

ČTĚTE TAKÉ: Kaplička v poli na Podbořansku je krásně opravená. Ještě před čtyřmi roky z ní byly jen ruiny, teď zpestřuje lidem výlety

ČTĚTE TAKÉ: Nádherná lípa u Nepomyšle: stala se hvězdou reklamy na minerálku a českou přírodu