Za rok na shledanou! Dvě sochy o váze přes tisíc kilo zdobily ročovskou věž a teď putovaly k renovaci

Ročov – Z jedné strany autojeřáb, z druhé výsuvná plošina pro pracovníky. Kolem pískovcového „těla“ pořádně ovázat řemen a pak už velice pomaličku a opatrně spouštět dolů, aby se vzácným památkám nic nestalo. Dvě krásné sochy, svatý Augustin a svatá Monika, se po desítkách let zase podívají „do světa“. Po dlouhé době opustily průčelí věže kostela u kláštera v Dolním Ročově, který zdobily. Teď je čeká renovace v dílně restaurátorů a zhruba za rok by zase měly vrátit zpět na své místo.

Míry a váhy: 230 cm a jedna tuna

Každá ze soch váží více než jednu tunu a umístěny byly na věži ve výšce kolem dvaceti metrů, takže odborníci při transportu nyní na konci srpna museli odvést precizní a bezpečnou práci, aby se nikomu nic nestalo a aby se památky nepoškodily. Sochy světců jsou v nadživotní velikosti, každá postava má výšku zhruba 230 cm.

Památky vyrobili sochaři v Praze kolem roku 1750

„Sochy vyrobila dílna Františka Ignáce Weisse, což byl známý pražský sochař, už v letech 1748-1751. Jsou tedy staré už téměř tři sta let. V minulosti několikrát už prošly renovací, podle Národního památkového ústavu to bylo na přelomu 19. a 20. století a potom naposledy během 60. let minulého století. Renovace se čas od času musí opakovat, aby vzácné památky nechátraly,“ vysvětlil Vojtěch Václav Pour, starosta Ročova.

Klášter v Ročově zrušila státní moc v roce 1950

Sochy zobrazují svatého Augustina a jeho matku svatou Moniku, což byli patroni augustiniánského řádu, který dříve působil v klášteře v Dolním Ročově. Klášter vznikl v roce 1373, státní moc ho pak zrušila až v roce 1950. Ještě i tehdy v něm byli řádoví bratři, kteří pak byli „přesunuti“ do kláštera v Oseku u Teplic. Po roce 1990 a změně politického režimu byl klášter znovu vrácen augustiniánům. V současnosti ho má od církve v nájmu umělec, sochař a milovník památek Jan Řeřicha, který se ve spolupráci s dalšími subjekty snaží o postupnou rekonstrukci celého rozsáhlého, ale zchátralého památkového objektu. Opravené sochy by se na kostel v Dolním Ročově měly vrátit v průběhu příštího roku.

ČTĚTE TAKÉ: Zajímavá podívaná v Cítolibech: zvon Václav putoval dolů z věže. Teď ho čeká oprava

ČTĚTE TAKÉ: Kaplička u cesty na Rubín je krásně opravená. Ještě před čtyřmi roky z ní byly jen ruiny, teď zpestřuje lidem výlety

ČTĚTE TAKÉ: Tip na výlet: Majestátní kaple ukrytá v lesích. Vedle ní kdysi bydlel i poustevník

(na snímcích: sundávání soch z věže kostela v Dolním Ročově před jejich převozem do dílny restaurátorů. Foto Vojtěch Václav Pour /5/ a Marcela Blahoutová /1/. )