Setkali jsme se třikrát, vždycky v Opočně. Josef Somr byl velmi milý, skromný a přátelský člověk, vzpomíná na hereckou legendu fotograf z Peruce

Lounsko, Podbořansko, ČR – Oblíbený český herec Josef Somr, který v neděli zemřel ve věku 88 let, měl rád krajinu, prostředí a historické a kulturní zajímavosti v okrese Louny a rád se do tohoto regionu opakovaně vracel. Několikrát po sobě se zúčastnil slavností a turistických pochodů v Opočně u Loun, spojených s legendou o brodu v této obci, kde se údajně měli setkat kníže Oldřich a selka Božena. Čas od času se objevoval také na zámku a v parku v Krásném Dvoře u Podbořan. Natočil tam jeden ze svých filmů a ještě před pěti roky v salonku této památky vystupoval jako host komorního kulturního pořadu pro návštěvníky.

Knížka, brod, státní svátek…

Josef Somr, oblíbený a velmi talentovaný umělec, který za své herecké mistrovství dostal i státní vyznamenání od prezidenta Václava Klause, se mezi lidi do Opočna vydal v posledních letech třikrát – byl tam v roce 2010, 2013 a potom 2017. Jednou to bylo u příležitosti křtu nové knížky o obci, podruhé při slavnostech ke zmiňovanému „setkání u brodu“, potřetí to bylo o státním svátku k výročí vzniku samostatného Československa 28. října, kdy obec a další pořadatelé vždy připravovali slavnostní kulturní program k této události. Pokaždé se s ním na místě osobně setkal Miroslav Blažek z Peruce (73), fotograf, umělec a provozovatel galerie, který rád navštěvuje a dokumentuje jak přírodu a krajinu v našem regionu, tak i mnoho kulturních akcí, které se v něm dějí.

Nikdy nespěchal, aby hned odjel pryč, vždy rád se všemi poseděl a popovídal si

„Pana Somra jsem potkal vždy pouze v Opočně, kam ho na různé kulturní akce zval za pořadatele Milouš Červencl, bývalý ředitel Památníku Lidice. Nikde jinde v divadle ani třeba na jiném místě v ČR jsem se s ním nesetkal, vzpomínky na něj mám spojené jenom s Opočnem. Byl to velice skromný a milý člověk, vzpomínám na něj velice rád. Nikdy po svém vystoupení nespěchal, aby hned odjel pryč, vždy se zdržel třeba i ještě několik dalších hodin, povídal si s návštěvníky, kdo chtěl, tomu se třeba ochotně podepsal do památníku, nebo se s ním vyfotil, jak s dětmi, tak i dospělými. S pořadateli i návštěvníky rád poseděl, dal si občerstvení, moc hezky a přátelsky si s lidmi povídal i ve chvílích mimo svůj oficiální program,“ vyprávěl na dotaz naší redakce Miroslav Blažek.

Poslední společná fotka a pak už jsme se neviděli

Zúčastnil se všech návštěv Josefa Somra v Opočně, ze všech akcí pořizoval dokumentaci. „Jednou jsem panu Somrovi povyprávěl nějakou svou vtipnou verzi o setkání Oldřicha a Boženy a pamatuji, že ho to hrozně rozesmálo. Další rok jsem se zúčastnil i besedy s ním právě při státním svátku 28. října. Tam jsme se spolu i vyfotili, bylo to v roce 2017. Bohužel to bylo moje poslední setkání s tímto skvělým a výjimečným člověkem,“ vzpomíná Miroslav Blažek.

V Krásném Dvoře natočil i jednu z filmových rolí

Josef Somr vystupoval také na zámku v Krásném Dvoře. V září 2017 to bylo v komorním pořadu, spojeném s hudebním koncertem, čtením ukázek z literatury a besedou o umění a uměleckých formách všeobecně. Už v roce 1989 v prostředí tohoto zámku vznikl film s názvem Konec starých časů, kde hrál Josef Somr jednu z postav a v němž je jeho umělecký výkon zaznamenán natrvalo. Hlavní roli v tomto filmu hrál další špičkový herec Josef Abrhám, který letos bohužel také zemřel.

Za své skvělé herectví dostal státní vyznamenání

Své nejznámější role sehrál Josef Somr ve snímcích Ostře sledované vlaky, Žert, ve filmové sérii o Básnících nebo také v pohádce Tři veteráni. Celkem podle ČTK za svou kariéru ztvárnil až kolem 170 filmových postav. Poslední film natáčel v roce 2016, potom už ho začaly trápit vleklé zdravotní problémy. Kromě filmů zářil však i v divadle v mnoha dílech světových klasických dramat i v modernějších divadelních hrách. V roce 2005 obdržel za své herecké mistrovství a za zásluhy v oblasti kultury státní vyznamenání od prezidenta ČR Václava Klause.

ČTĚTE TAKÉ: Legenda František Nedvěd: jeden z posledních koncertů měl v Petrohradě u Podbořan

ČTĚTE TAKÉ: U nás v Evropě vaříme z vody. Lukáš Hejlík, rodák z Cítolib, se vrátil do regionu svého dětství. Humor a knížky předvedl v Tuchořicích

ČTĚTE TAKÉ: Oslava sto let republiky stále doznívá. Masarykův dvojník, amatérský herec, dostal medaili od města Loun

(na snímcích: Josef Somr při svých vystoupeních v Opočně u Loun. Úplně dole je v záběru s Miroslavem Blažkem, se kterým se spřátelili. Foto Miroslav Blažek a jeho archiv)