U nás v Evropě vaříme z vody. Lukáš Hejlík, rodák z Cítolib, se vrátí do regionu svého dětství. Humor a knížky předvede v Tuchořicích

Cítoliby, Tuchořice – Lukáš Hejlík, český herec a také propagátor literatury, který se narodil v Cítolibech u Loun, se během letošního podzimu po čase vrátil do regionu svého dětství a mládí. Už v září vystoupil v rámci projektu Listování přímo v Cítolibech, kde stále bydlí jeho maminka, nyní na začátku října (4.10.) spolu s kolegou Alanem Novotným se představí také návštěvníkům v nedalekých Tuchořicích.

Deset evropských tatínků a hutný guláš

Pořad začne v úterý 4. října v Kulturním domě Tuchořice od 20 hodin, pořádají ho společně knihovna v Tuchořicích a Městská knihovna Louny. Lukáš Hejlík a Alan Novotný při scénickém čtení a vlastní autorské zábavné show s názvem Vaříme z vody aneb U nás v Evropě představí knížku od spisovatelky Markéty Hejkalové U nás v Evropě, poprvé vydanou v roce 2006. „Jenom sám Alan Novotný ztvární v pořadu hned deset evropských tatínků. Budeme také vařit hutný euroguláš, těšte se na velkou divadelní, literární, ale i kuchařskou show!“ zvou návštěvníky tvůrci s patřičnou dávkou humoru už před představením.

Lukáš nyní žije na Moravě, angažmá má v Brně

Lukáš Hejlík (42) vystudoval Obchodní akademii v Lounech a potom Vyšší odbornou hereckou školu v Praze. Aktuálně má stálé angažmá v Městském divadle v Brně, sehrál řadu divadelních rolí i v klasických dramatech, účinkoval také v několika televizních seriálech i v úspěšném filmu Deníček moderního fotra. Žije na Moravě, má dceru Kláru a syna Vojtěcha.

Projekt Listování slaví letos 20 let, herci představili už 130 knižních děl

Listování je jeho autorským projektem, který letos završil už dvacet let od svého vzniku (tvůrci k výročí připravili i speciální turné s oslavou, v blízkém širším regionu se s ním představí v průběhu října například v Ústí, Litoměřicích nebo Rakovníku, pozn. red.). Postupně se do Listování zapojilo až kolem patnácti českých herců, kteří objíždějí různá místa ČR a zábavnou formou v podobě scénického čtení, ale i mnoha dalších prostředků představují návštěvníkům zajímavé knížky z české i evropské literatury. Za dvacet let práce zájemcům ve svém repertoáru představili už kolem 130 literárních titulů. „Cílem je představit lidem knihy zábavnou a snadno pochopitelnou formou. Chceme přivést lidi ke čtení a k literárnímu umění, věnujeme se jak dospělým návštěvníkům a čtenářům, tak i dětem,“ přibližují tvůrci projektu Listování. Za propagaci knižní kultury získal projekt Listování už v roce 2011 výroční cenu od nadace Český literární fond.

(na snímku nahoře: Lukáš Hejlík, rodák z Cítolib, při jednom z vystoupení v rámci pořadu Listování, který letos slaví už dvacet let. Foto archiv herce)