Cesta domů, Atlas ptáků, Zátopek, Prvok i Šampon. Podzim je tady, kina rozjíždějí sezonu se spoustou českých premiér

Žatec, Podbořany, Louny – Letní sezona aktivit pod širým nebem pomalu končí, spolu s ní i promítání venku a filmy se teď během září znovu vracejí do kamenných kin nebo jiných kulturních sálů v uzavřených budovách. V září obnoví provoz pro veřejnost Městské divadlo Žatec, které už tradičně kromě občasných divadelních představení nabízí několikrát týdně i filmy v rámci svého „digitálního kina“, ve druhé polovině měsíce se přidá i Kulturní dům Podbořany. Promítání samozřejmě bude pokračovat i v Kině Svět v Lounech, které je v tomto ohledu trochu výjimkou, protože toto kino nepřerušilo provoz ani během letních měsíců a fanouškům nabízelo filmy i během prázdnin.

Žatec startuje 14. září

V Žatci v divadle startuje „filmová sezona“ 14. září. Prvním snímkem bude premiéra nového českého filmu s názvem Jedině Tereza. Až do konce září divadlo nabídne fanouškům 28 filmů a mezi nimi je řada českých novinek, například Tichý společník, Spící město, Cesta domů, Prvok, Šampon, Tečka a Karel, Atlas ptáků a mnoho dalších. V nabídce jsou i filmy americké a evropské s náměty pro děti i pro dospělé diváky.

Podbořany začínají filmem Okupace

V Podbořanech v kulturním domě na náměstí se začne promítat 22. září, prvním filmem bude český film Okupace s Martinem Pechlátem a Cyrilem Dobrým v hlavních rolích. Následovat bude o dva dny později další český snímek Cesta domů s Bolkem Polívkou, Evou Holubovou, Tomášem Hanákem a dalšími, který navazuje na dřívější úspěšný film Cesta z města.

Lounské kino promítá celé září, provoz nepřerušilo ani o prázdninách

V Lounech v Kině Svět se promítá po celé září. Ani tam nebude chybět většina už zmíněných nových českých filmů. K nim se přidává například ještě také dílo Zátopek o fenomenálním světoznámém českém běžci. Snímek měl premiéru v srpnu na festivalu v Karlových Varech a u diváků zatím sklízí velký úspěch. V Lounech během září kino připravilo dvanáct termínů, kdy ho diváci mohou vidět. Další zajímavostí je, že část záběrů pro tento film natáčeli tvůrci před dvěma roky přímo v Lounech, a to na bývalém cyklistickém stadionu, kde ve filmovém příběhu Emil Zátopek ještě jako mladíček začíná trénovat a závodit. Lounské kulisy ve filmu představují stadion ve Zlíně v době okupace a 2. světové války.

ČTĚTE TAKÉ: Film o slavném běžci: diváci po premiéře tleskali vestoje. Scény se točily i na stadionu v Lounech

ČTĚTE TAKÉ: Tvůrci chystají nový český film a hledají herce pro dětské role. Šanci dostanou desítky dětí, říká režisér

ČTĚTE TAKÉ: Pár telefonátů a pak už mě pustili, směje se fotografka z Podbořan. Jedna z mála, kdo nafotil vojáky ve vznikajícím slavném příběhu

(ilustrační snímek nahoře: diváci v kině. Foto: město Olomouc)