Zámek v Libochovicích je zavřený, pracují v něm filmaři. Park se zahradou zůstávají otevřené, takže výlet není vyloučen

Libochovice – Pokud jste třeba pro nadcházející víkend plánovali výlet za památkami a v jeho rámci i návštěvu zámku v Libochovicích s prohlídkou interiérů, raději zvolte jiný cíl. Pokud ale máte rádi přírodu a stačí vám procházka po zámeckém parku a zahradě, klidně přijeďte. Oblíbený zámek je totiž nyní pro veřejnost uzavřen, a to až do 14. června. Památku obsadili filmaři, kteří tam točí další z uměleckých zpracování francouzské románové klasiky Nebezpečné známosti.

Park i zahrada jsou otevřené, aktuálně je tam i výstava kaktusů

„Objekt vlastního zámku je pro veřejnost uzavřený, v současnosti se do něj nedá jít na prohlídku. V zámku pracují herci a filmový štáb. Mají ho pronajatý od 1. do 14. června. Pokud ale návštěvníci nemají jako hlavní podmínku a cíl, že chtějí vidět interiéry zámku, mohou i tak k nám přijít či přijet na výlet, rádi každého přivítáme. Rozlehlý zámecký park i zámecká zahrada zůstávají otevřené. V zámeckých sklenících v současnosti probíhá i zajímavá výstava kaktusů,“ uvedla kastelánka zámku Michaela Prokopová. Zahrada i park jsou otevřené každý den od 9 do 17 hodin.

Světoznámý román Nebezpečné známosti

Filmový štáb v kulisách zámku v současnosti natáčí seriál Nebezpečné známosti podle stejnojmenného románu francouzského spisovatele Choderlose de Laclose z konce 18. století. Světoznámé dílo popisuje život a intriky v prostředí francouzské šlechty a po nástupu kinematografie se dočkalo už velmi mnoha filmových zpracování. Jedním z nich byl i snímek s názvem Valmont od režiséra Miloše Formana. Po skončení práce v Libochovicích se filmaři přesunou i do dalších památek v Ústeckém kraji, kde rovněž natočí scény pro seriál. Točit budou také na zámku v Ploskovicích, Roudnici a v klášteře v Doksanech. Všechny čtyři objekty jsou na Litoměřicku.

Na oblíbený zámek chodí přes 20 tisíc návštěvníků ročně

Státní zámek Libochovice s parkem na břehu řeky Ohře leží jen malý kousek od Peruce a patří k oblíbeným cílům turistů a výletníků z Lounska i okolí. Každý rok do něj zavítá v průměru 20-25 tisíc návštěvníků (údaje jsou ze sezón, které nebyly ovlivněny epidemií koronaviru).

ČTĚTE TAKÉ: Milovníci památek se dočkali. Tři zámky v okrese Louny jsou už znovu otevřeny

ČTĚTE TAKÉ: Po kupě sněhu je tady telefonní budka. Návštěvníky zámku vítá další netradiční umělecké dílo

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: zámek začal hořet uprostřed noci. Spalo v něm osmdesát dětí

(na snímcích: oblíbený zámek v Libochovicích. Foto: Státní zámek Libochovice)