V Žatci začne výstava věnovaná Emilu Holubovi, který ve městě studoval

Louny, Žatec – Jako kluk bydlel v Pátku nad Ohří, jako student složil maturitu na gymnáziu v Žatci, jako dospělý muž se stal lékařem a později jedním z nejznámějších českých cestovatelů a přírodovědců. V tehdejším Rakousku-Uhersku dostal státní vyznamenání Řád Františka Josefa. Jmenoval se Emil Holub, patřil mezi nejvýznamnější české osobnosti 19. století. Jeho cestám a přínosu pro českou vědu a společnost se bude věnovat výstava, která začne 3. září 2020 v žateckém muzeu.

Výstava má název Emil Holub – Tam za řekou Zambezi. Zájemci ji budou moci navštívit v Křížově vile v Žatci od 3. září (vernisáž je v 17 hodin) do 15. listopadu. „Výstava přiblíží touhu a odhodlání Emila Holuba proniknout do nitra černého kontinentu. Ukáže i stopu, kterou Emil Holub zanechal v české cestopisné literatuře,“ uvedla kurátorka výstavy Monika Merdová z Regionálního muzea v Žatci. Muzeum připravilo výstavu ze sbírek a materiálů PhDr. Marie Imbrové, současné přední české afrikanistky, která v 90. letech pracovala i v muzeu v Lounech, později působila jako diplomatka v Keni a Zimbabwe.

Emil Holub se vydal do Afriky na dvě dlouhodobé vědecké cesty, celkem tam strávil jedenáct let svého života. Sbírky a dokumenty z jeho výprav jsou uloženy v muzeích v Holicích u Pardubic (kde se Holub narodil), dále v Praze a ve Vídni. Napsal i desítky knih, jak odborných publikací pro vědeckou komunitu, tak cestopisných pro širokou veřejnost. Zemřel v roce 1902 ve Vídni, bylo mu jen 54 let.