Po neděli jsou tu hned dva svátky a další volno. Kam se vydat? V nabídce je pouť, zámek nebo třeba kino

Lounsko, Žatecko – Sotva skončí první červencový víkend, hned jsou tady dva státní svátky, přinášející další volno uprostřed týdne. Pokud jste ještě neodjeli do Chorvatska ani jinam na prázdniny a zůstáváte zatím doma v regionu, možná budete přemýšlet, kam se vydat s rodinou či přáteli za kulturou či jiným zpestřením volného času.

Pouť ve Skupicích, letos už potřinácté

Nabídka pořadatelů a institucí na červencové svátky sice není nijak extrémně velká, ale nějaké akce pro děti, rodiny i další příznivce kultury v okrese Louny se přece jen najdou. Dětem se určitě bude líbit například pouť ve Skupicích u Postoloprt. Je to Pouť svatého Petra a Pavla, letos proběhne už její 13. ročník. Zábava začíná v úterý 5. 7., o státním svátku na počest věrozvěstů Cyrila a Metoděje, od 15 hodin na fotbalovém hřišti ve Skupicích. Malí návštěvníci se mohou těšit na dětský den plný soutěží a odměn, animační program, skotačení v pěně od společnosti Foamparty.cz. Večer od 20 hodin potom pokračuje program pro dospělé se živým koncertem kapely Úlet z Chomutova a na závěr je připravená umělecká magická ohňová show. Pouť pořádají občanské spolky ve Skupicích ve spolupráci s městem Postoloprty.

Prohlídky a program s průvodci v kostýmech ve Stekníku

Prioritně pro děti bude určený také zábavně-naučný program na Státním zámku Stekník u Žatce, a to rovněž v úterý 5. 7. „Půjde o speciální kostýmované prohlídky zaměřené na nejmladší návštěvníky přibližně ve věku 4-12 let,“ uvedla kastelánka zámku Jana Zajíčková. V kostýmech budou malé diváky provádět členové hraběcí rodiny Kulhánků z Klaudensteina, děti během prohlídky budou vyplňovat tajenku, na konci je čeká odměna. S úplně malými „prcky“ mohou soutěžní otázky a hádanky vyplňovat rodiče. „Jeden z okruhů zámku bude v úterý otevřen jen pro tyto dětské prohlídky, další tři okruhy však zůstanou k dispozici k běžným prohlídkám pro všechny ostatní turisty a zájemce o návštěvu našeho zámku,“ vysvětlila Jana Zajíčková. Zámek bude otevřen během obou červencových svátků, tedy v úterý i ve středu, vždy od 10 do 16.30 hodin. Dětské kostýmované prohlídky budou probíhat jen v úterý a poslední tato prohlídka pro děti začíná v 15.30 hodin.

Letní kino nabídne promítání v úterý i ve středu

O svátcích je možné také zajít do kina. Například letní kino v Žatci připravilo promítání na oba sváteční večery. „Přes prázdniny promítáme v režimu vždy od čtvrtka do neděle, ale na červencové státní svátky jsme připravili také dvě filmová představení, jedno na úterý a jedno na středu,“ potvrdil ředitel Městského divadla Žatec Martin Veselý. V úterý mohou návštěvníci v letním kině vidět novou českou pohádku Zakletá jeskyně a ve středu to bude komedie Po čem muži touží 2 s Jiřím Langmajerem v hlavní roli. Začátek obou filmů je vždy ve 21.30 hodin.

Kino Svět v Lounech má pestrou nabídku: pět filmů denně

Ještě mnohem větší nabídku mohou využít milovníci filmů v lounském kině Svět, kde se promítá jak v úterý, tak i ve středu, a to každý den rovnou pět filmů. Mezi nimi jsou například snímky Rakeťák, Mimoni: Padouch přichází, Top Gun: Maverick a další. Provozovatelé kina myslí na děti a pro ně nabízejí promítání už třeba v 10 nebo ve 13 hodin. To se ostatně netýká jen uvedených dvou svátků, ale například i pondělka, čtvrtka a prakticky celého léta, protože děti teď mají prázdniny a tím pádem i volno pořád. Další filmy pak následují v 15, v 17.30 a ve 20 hodin a ty už jsou určené většinou pro dospělé publikum.

(na snímku nahoře: pouť ve Skupicích v roce 2021. Foto: pořadatelé pouti – osadní výbor Skupice)

ČTĚTE TAKÉ: Socha z Velikonočního ostrova, křišťálová lebka. Zajímavá výstava na Novém Hradě nabízí světové záhady

ČTĚTE TAKÉ: Doma bez stavby to nikdo nemohl vydržet, všichni chodili pomáhat, vzpomíná pamětník. Letní kino začalo vznikat před 70 lety

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: Roztrhané šaty, celá od bahna, vlasy plné chrastí. Ale přežila jsem, děkuji Bohu. Lidé vzpomínali na katastrofu na Blšance