Jaro je tady, stromy rozkvetly naplno. Přichází tradiční Slavnost květů ve Valči

Podbořansko, Valeč – Oblíbené Slavnosti květů jsou připraveny na víkend do Valče v Doupovských horách, městečka mezi kopci s loukami, stráněmi, lesy a pěkným barokním zámkem na pomezí Karlovarska a Podbořanska. Slavnosti mají dlouhou tradici, probíhaly už přibližně před sto lety. Letos bude hlavním místem dění nikoli náměstí, ale rozlehlý zámecký park.

Lucie nebo Queen

„Připraven je bohatý program pro děti i dospělé. Slavnosti začínají v sobotu 21. května od 12 hodin. Srdečně zveme všechny návštěvníky a těšíme se na ně, každý si v programu určitě vybere něco podle svého gusta,“ uvedla pro naši redakci Michaela Holubcová, starostka Valče. Děti se mohou těšit na různé soutěže, divadlo, hudbu, pohádky nebo na lunapark, dospělí například na koncert skupin Lucie Revival, H3K, Prague Queen nebo Kralovanka. Souběžně se Slavnostmi květů budou probíhat i nově zavedené pivní slavnosti s hudbou u historických pivovarských sklepů, rovněž v areálu zámeckého parku. Pivovar i sklepy se v současnosti opravují podle pravidel péče o památky, na práci se podílejí stavební firmy i podnikatelé z Podbořanska.

Vítání jara, radost z rozkvetlých stromů

A protože jde o Slavnosti květů, všude bude plno květin, jak ve formě výzdoby, tak i třeba ke koupi u různých stánků do vázy nebo k vysazení. Podle historických pramenů sahá tradice Slavností květů už do přelomu 19. a 20. století, pořádali ji už tehdejší obyvatelé, což byli hlavně Němci, pod názvem Blumenfest (tj. Slavnosti květů nebo květin, pozn. aut.). „Dříve v naší obci byla významná ovocnářská oblast a slavnost se konala vždy přibližně třetí víkend v květnu. Obyvatelé slavili příchod jara a rozkvetení stromů,“ uvedl v tisku už v roce 2015 dřívější starosta Valče Josef Kubař. V době války a poválečných změn byly slavnosti přerušeny, ale přibližně od 60. let se jejich tradice znovu obnovila.

(na snímku nahoře: zámecký park Valeč, právě v něm bude letos hlavní dějiště slavností. Foto Libor Želinský)

ČTĚTE TAKÉ: Zámek, krásná příroda, ale žádná značka pro turisty. Nadšenci ve Valči však už chystají změnu

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: zámek začal hořet uprostřed noci. Spalo v něm osmdesát dětí

ČTĚTE TAKÉ: Omezení skončila, slavnosti v Postoloprtech se vrátí k červnovému termínu. Jednou z kapel budou Plavci