Co se skrývá za krásou květin? Tvrdá práce v Africe. Zajímavá výstava začne v žatecké Staré papírně

Žatec – Sto tisíc růží denně se „sklidí“ v obrovských sklenících jen v jediné z mnoha farem v africké Keni. Ročně to jsou miliony květin. Po ustřižení a zabalení je čeká naložení do chladících boxů, cesta kamionem pět hodin na letiště a hned potom let sedm tisíc kilometrů do Evropy. Je to obrovský, rychlý a promyšlený byznys: za dva dny po utržení jsou poupata v obchodech a z čerstvých květin se zakrátko mohou těšit obdarované ženy v celé Evropě včetně ČR, které mnohdy ani netuší, že květy v jejich váze vyrostly tak daleko.

Tématikou pěstování a distribuce řezaných květin v současné době na přelomu 20. a 21. století se zabývá zajímavá putovní výstava, která začne v sobotu 19. září ve Staré papírně v Žatci. Výstava má název Co skrývá něžná krása květin aneb Podmínky pěstování řezaných květin ve 21. století. Připravila ji Ekumenická akademie Praha v rámci mezinárodního projektu Fair Flowers – Květiny pro lidská práva. Prostory pro výstavu propůjčilo Regionální muzeum v Žatci.

„Všichni zájemci a návštěvníci se budou moci dozvědět, odkud pocházejí řezané květiny, které si dnes kupujeme v obchodech, jak se k nám přivážejí, jaké jsou podmínky pracovníků, kteří s rostlinami na farmách pracují,“ vysvětlil kurátor výstavy Martin Čížek. Například jen ve zmiňované Keni na farmách s růžemi dnes pracuje kolem dvou milionů lidí. Z Keni pochází až 40 % květin, které se v současnosti denně prodávají na evropském trhu.

Vernisáž začíná v sobotu ve 14 hodin. Součástí bude i promítání nizozemského dokumentu The Blooming Business (Kvetoucí obchod). Výstava pak bude pro návštěvníky v Žatci k dispozici až do 5. prosince.