Brána Doupova, ročník pátý. Zajímavý cyklus startuje v sobotu na Orlíku poblíž zámku Valeč

Podbořansko, Valeč – Co dělat o nadcházejícím větrném víkendu? Kdo má rád kulturu, historii, přírodu, různé zajímavosti regionu, ale třeba i trochu té pěší turistiky, může se v sobotu vydat na Státní zámek ve Valči, ležící na Doupově na pomezí Podbořanska a Karlovarska. Tým pořadatelů ze zámku zahájí už pátý ročník populárně naučného cyklu Valeč – brána Doupova. Sraz je u kavárny Prádelna v zámeckém parku, ale hlavním místem dění bude nedaleký kopec Orlík.

Archeologie na Orlíku

„Kopec Orlík je nejen krásným vyhlídkovým místem, ale i významnou archeologickou lokalitou. Vydáme se tam společně s archeologem Filipem Prekopem z Národního památkového ústavu. Odborník bude vyprávět o nálezech, průzkumech a dalších souvisejících zajímavostech, spojených s archeologií a naším regionem. Bude to první letošní akce našeho cyklu Valeč – brána Doupova. Na celý rok jsme připravili těchto akcí celkem sedm,“ vysvětlila Markéta Petrová, vedoucí pořadatelského týmu.

Na kopci je nová značka i pěkné posezení pro turisty

Sraz v zahradě u zámku je v sobotu (11.3.) ve 14 hodin, potom se účastníci vydají na zhruba 3,5 km vzdálený Orlík. Celková trasa pochodu je tedy 7 kilometrů. „Je nutné vzít si s sebou vhodné boty do terénu, stejně tak i oblečení na pobyt v přírodě, počasí může být proměnlivé. K doplnění energie je dobré vzít i pití a svačinu,“ připomněla Markéta Petrová. Na Orlíku kromě archeologického povídání účastníci společně pokřtí i nové lavičky a stůl, turistické posezení pro výletníky, které pro vyhlídkové místo během uplynulé zimy vytvořil umělecký řezbář Jakub Hadrava.  Přes Orlík totiž vede i nově vytvořená a od loňského září i v terénu vyznačená turistická trasa. Tu vytvořili členové Klubu českých turistů Barokní Valeč a je to vůbec první značená trasa v historii Valče, po níž se turisté a výletníci ze širšího okolí dostanou pěším pochodem přírodou k zámku. Zelená značka spojuje Valeč a Mlýnce u Vroutku a v Mlýncích se u rozcestníku napojuje na další síť turistických značených cest.

Příští pátek bude zajímavé povídání o světlu a tmě

Na jaké přednášky, exkurze a další zajímavosti se návštěvníci cyklu Valeč – brána Doupova  ještě mohou těšit? Hned příští týden, v pátek 17. 3., to bude povídání s názvem Světlo – dobrý sluha, zlý pán. Odborník Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR bude vyprávět mnoho zajímavostí o přirozeném střídání světla a tmy, ale i o nepříliš žádoucím světelném smogu, který v posledních desetiletích doprovází civilizaci. Toto setkání začne v pátek v 17.30 hodin na zámku, pokračovat bude až do setmění a jeho součástí bude i večerní procházka pod lampami s prohlídkou unikátního nasvícení valečského zámku, jež se snaží minimalizovat právě světelný smog.

Zaniklé osady, pěkné květiny, příroda i záhadný theatron

V dubnu (21.4.) do zámku zavítají historikové z chomutovského muzea a budou vyprávět o zaniklých hradech, kostelech či osadách Doupovska, v květnu bude botanik přednášet o zajímavých květinách rostoucích v přírodě v regionu v okolí Valče. Další tři setkání budou následovat na podzim – v říjnu bude jedna přednáška věnována paleontologii a druhá ochraně přírody, v listopadu pak bude tématem obnova theatronu, jedné z pozoruhodných dávných staveb a památek v areálu zámeckého parku ve Valči. Přesný účel, k čemu stavba v minulosti sloužila, nebyl dosud spolehlivě určen, odborníci zatím jen předpokládají, že mohlo jít o hudební a divadelní představení pod širým nebem.

(na snímku nahoře: zámek Valeč. Foto Dušan Kalvach)

ČTĚTE TAKÉ: Turisté a pomocníci vyznačili novou cestu. Je to první značená trasa, která vede do Valče ke krásnému zámku

ČTĚTE TAKÉ: Drahokam uprostřed mlhy a kopců. Fotka zámku ve Valči vyhrála podzimní soutěž snímků českých a moravských památek

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: zámek začal hořet uprostřed noci. Spalo v něm osmdesát dětí