Žatecký pivovar už přerušil vaření piva, teď jen doprodává zásoby. V létě začne přestavba a od října nová výroba v menším množství

Žatec – Žatecký pivovar, podnik s tradicí dlouhou přes 200 let, v současnosti už nové pivo nevaří. Vaření piva na staré výrobní lince bylo v průběhu května ukončeno, podnik v současnosti ještě doprodává uskladněné zásoby svých výrobků – poslední zbytky letošního lahvového a sudového žateckého piva, uvařeného na původní lince. Pivovar se zároveň chystá na letní přestavbu svého areálu. Od podzimu má začít vyrábět pivo v menším množství a jen v prostorách nového minipivovaru, který vznikne právě přes léto.

Zásoby se doprodají přibližně během dvou týdnů

„Změna způsobu výroby, kterou jsme oznámili na začátku roku, probíhá podle předpokládaného harmonogramu. Pivo v současnosti už nevaříme, ale ještě doprodáváme zásoby sudového a lahvového piva, vyrobeného v průběhu jara. Ve skladech máme pivo ještě přibližně na čtrnáct dnů. Potom začne přestavba v areálu pivovaru,“ vysvětlil aktuální situaci na dotaz naší redakce Martin Kec, výkonný ředitel Žateckého pivovaru.

Minipivovar má začít vařit na konci října

Stará výrobní linka zcela ukončí provoz, pivovar od podzimu přejde na nové výrobní postupy při vaření piva. Od léta se v jeho areálu začne stavět nový minipivovar. „Stavba potrvá asi 6-8 týdnů, potom další zhruba stejnou dobu bude trvat její vybavení potřebným zařízením a technologiemi a vyzkoušení provozu. Podle současných předpokladů zhruba na konci října bude obnoveno vaření piva v areálu Žateckého pivovaru. Pivo se bude dělat jen v nově vzniklém minipivovaru a bude to v menším množství než dosud,“ upřesnil další vývoj Martin Kec.

Provoz pivovaru podle starých postupů byl ztrátový

O změnách bylo rozhodnuto na začátku letošního roku, důvody jsou hlavně ekonomické. Výroba piva podle dosud používaných postupů v Žatci byla příliš nákladná, byla velmi závislá na stále dražším plynu a elektřině. Provoz podniku byl ztrátový. Vlastník pivovaru, společnost Carlsberg Group, tedy rozhodl ukončit výrobu piva dosud používaným způsobem a přejít na nové, modernější a úspornější technologie. Zároveň to ale znamenalo další nepříjemnou věc – v pivovaru bylo kolem 45 zaměstnanců a většina z nich si musela kvůli změnám začít hledat novou práci. „Je nám to velmi líto, ale z ekonomického hlediska nešlo provoz pivovaru při současném počtu lidí už dál udržet. Provoz byl při růstu nákladů velmi ztrátový. Měli jsme přibližně 45 pracovníků a z nich zůstane zaměstnáno v pivovaru jen pět lidí. Ostatním jsme se snažili pomoci s nelehkou situací, jak jen to šlo, vypláceli jsme odstupné v souladu se zákonem,“ uvedl Martin Kec.

Žatecké lahvové už v supermarketu nekoupíte

Po přestavbě technologií a změně způsobu vaření a stáčení nebude už Žatecký pivovar vyrábět své produkty v klasických, dnes dobře známých lahvích. Lahvové žatecké pivo již nebude k dostání ani třeba v supermarketech či jiných menších obchodech s potravinami. Hlavní výroba piva bude směřovat do sudů a bude určena k vypití jako točené pivo v regionálních restauracích. „Výsledný podíl výroby bude asi 90 % do sudů a jen 10 % do jiných obalů, například lahví. Ovšem nebudou to klasické lahve používané ve velkém množství pro obchodní sítě, ale půjde o lahve sloužící víceméně jen jako suvenýry nebo dárková balení se žateckým pivem,“ vysvětlil Martin Kec.

(na snímku nahoře: areál Žateckého pivovaru. V létě v něm začne přestavba. Foto Žatecký pivovar)

ČTĚTE TAKÉ: Tři měsíce a konec. Lahvové žatecké pivo bude minulostí. Pivovar chystá i propouštění lidí

ČTĚTE TAKÉ: Pivovar tlumí výrobu a končí prohlídky, ale veselý Chmelfest v jeho blízkosti proběhne

ČTĚTE TAKÉ: Dobrou chuť! Dvě stě dvacet let žateckého pivovaru mohou lidé oslavit se speciálním ležákem 220