Z divadla do supermarketu. Lidé z kulturní branže si přivydělávají na brigádách

Žatec – Karel Fiala (42) pracuje už patnáct let jako jeden z tvůrců programové nabídky v divadle v Žatci, lidé z města a okolí ho hodně znají také jako moderátora. S mikrofonem z pódia se staral o zábavu a uváděl účinkující na několika ročnících Dočesné, moderuje také třeba i svatby, hudební nebo sportovní akce. O umělce se stará i jako šéf agentury Severník. Teď ale pracuje i v jiné roli a jiném prostředí: v listopadu nastoupil do Kauflandu jako brigádník. Koronavirus letos zrušil skoro všechny kulturní akce a lidé pracující v tomto oboru si často musí hledat jiné zdroje příjmů a jiné činnosti, aby se uživili.

Třikrát týdně odpolední směna, v prosinci toho bude ještě víc

„Pracuji v Kauflandu v Žatci. Zatím tam chodím přibližně třikrát týdně na odpolední směny na brigády. Rozbaluji různé druhy zboží a vkládám je do regálů. V prosinci tam asi budu ještě častěji, protože poroste zájem o předvánoční nákupy a bude i větší potřeba brigádníků,“ popsal své současné dny Karel Fiala.

Divadlo, moderování, hudební večery – vše je zrušené

V kultuře pracuje už od poloviny devadesátých let, začínal jako diskžokej, potom jako moderátor v několika rádiích. Ještě i dnes spolupracuje s Rádiem Relax nebo s TV Sport 5. V Městském divadle v Žatci je pracovníkem přibližně patnáct let, zaměstnaneckou smlouvu měl však jen poslední dva roky. „Tam je plat jenom menší. Letošní rok mi ale odebral většinu akcí, se kterými jsem počítal. Například několik soutěžních víkendů sportovní akce český Truck Trial nebo moderování na Podbořanských letních slavnostech. Ve druhé podzimní vlně jsem pak přišel o velké množství hudebních akcí a firemních večírků, které jsem pravidelně moderoval. Všechny bylo zrušené. Přišel jsem o příjmy a musel jsem hledat brigádu jinde,“ popsal Karel Fiala.

Zavřely i některé obchody, kde se ptal na brigádu

Rušení a nucené pauzy přitom nepostihly jen kulturní akce, ale v některých případech i samotné obchody. Jak říká Karel Fiala, na možnost brigády se ptal i v některých jiných prodejnách, a část z nich je v současnosti kvůli nouzovému stavu zavřená taky. „Takže jsem v Kauflandu, ten zůstal otevřený. Jsem rád za tuto možnost. Kromě výdělku jsem chtěl být i někde mezi lidmi a mít trochu pohybu. Takže vybaluji zboží, dávám ho do regálů a mám to trochu i jako placenou posilovnu,“ říká s humorem Karel Fiala.

Lounské divadlo ohlásilo konec sezony už v listopadu

Podobně jako on musela řešit nepříjemnou situaci související s Covidem a rušením kulturních akcí i řada jeho kolegů z kulturní branže. Například herečka a zpěvačka Barbora Mottlová pracovala také v supermarketu – jako pokladní v řetězci Albert. Nepříznivá situace v oblasti kulturní nabídky se podle lidí z profese potáhne ještě dlouho. Vrchlického divadlo v Lounech kvůli tomu například během listopadu oznámilo, že „odpískali“ celou divadelní sezonu 2020/2021, která jinak trvá až do června. Veškeré nasmlouvané kulturní pořady až na výjimky zrušili, divadlo zůstane pro návštěvníky většinu roku zavřené.

Kulturní akce se rozjedou nejdříve od jara

„Já osobně si myslím, že kulturní akce v naší zemi se nejdříve obnoví možná až někdy na jaře. V lednu a v únoru budou ještě zakázané. Všem lidem bych chtěl popřát hodně zdraví a těším se, až se budeme moci zase setkávat při společných prožitcích. Nejen já, ale určitě i muzikanti, herci, zpěváci, všichni lidé od kultury se už na návštěvníky a na svou práci těšíme,“ uzavřel Karel Fiala.

(Hlavní snímek nahoře: Karel Fiala jako moderátor předvánoční akce na náměstí v Žatci v minulých letech. Snímky dole: s mikrofony jako moderátor a s rouškou jako pracovník v Kauflandu. Foto – archiv Karla Fialy)

ČTĚTE TAKÉ: Předvánoční trhy a programy na náměstích se ruší. Rozsvěcování stromů bude v tichosti

ČTĚTE TAKÉ: Hrady a zámky předčasně ukončily sezonu. V Krásném Dvoře se teď může jen na výlet do parku

ČTĚTE TAKÉ: Student Sebastian z Loun a Přívlak hrál pacienta v seriálu Sestřičky Modrý kód