Tanec v krojích, vztyčený král, veselá slavnost. Do Ročova se po třech letech vracejí tradiční máje

Ročov – Jedna z nejvýznamnějších staročeských lidových tradic a veselic je připravena na sobotu (7.5.) v Ročově. Pořadatelé, tedy městys Ročov ve spolupráci s kulturními a občanskými spolky a Zemědělským družstvem Ročov, organizují tradiční slavnost Ročovské máje. Zábava je připravena nejen v Ročově, ale i v dalších vesnicích pod jeho správou – Úlovicích a Břínkově. Účastníci v rámci výročí květnových událostí také krátce uctí i památku lidí, kteří padli při válečných konfliktech.

Dvanáct pomocníků jelo pro břízky

Přípravy na sobotní slavnost probíhají už celý tento týden. „Ve středu například sehraná parta dvanácti pomocníků zajela do lesa a přivezla tři sta mladých břízek, malých májek. Ve čtvrtek se budou zdobit na faře,“ popsal starosta Ročova Vojtěch Václav Pour.

Dvakrát slavnost neproběhla kvůli epidemii

„Slavnosti letos proběhnou po tříleté pauze, dvakrát nebylo možné je pořádat kvůli epidemii covidu, takže jsme rádi, že letos už se vrátily. Je to velká událost a všechno se snažíme zorganizovat tak, aby obyvatelé, návštěvníci, diváci i aktivní účastníci byli co nejspokojenější,“ vysvětlila Milena Liptáková, členka kulturní komise v Ročově i pořadatelského týmu pro slavnosti. Při májích v Úlovicích bude právě ona také například zvonit na nedávno opravené husitské zvoničce, což je významná památka.

Králové půjdou nahoru v pátek vpodvečer

Vztyčování hlavní májky, tzv. krále, je připraveno na páteční večer na ročovském náměstíčku s parkem, v Břínkově a Úlovicích to bude na návsích také v podobném čase. „Krále pak budou hlídat pověření lidé z obcí podle tradice až do rána, aby noc přečkal bez úhony, a potom už od sobotního rána začnou hlavní slavnosti a zábava pro veřejnost,“ uvedla Milena Liptáková.

Tanec, hudba, zpěv, posezení…

Zábava „májů“ začíná v sobotu v 9 hodin v Břínkově, potom v 10.30 hodin v Úlovicích a ve 14.30 v Ročově. Součástí staročeské tradice je tanec v krojích, hudba, pochod od domu k domu, dobrá nálada a veselení i z příchodu teplé části roku. Krátká tichá vzpomínka na oběti války proběhne u pomníku v Úlovicích od 10.15 a v Ročově od 14 hodin. Během dne v kostele vystoupí také například děti z ročovské školy a Ročovský pěvecký sbor. Po skončení slavnostního lidového průvodu v krojích bude až do večera následovat další zábava – posezení u sokolovny, občerstvení, živá hudba v podání Milana Mareše s Ročováky. „Kdo chce účinkovat v kroji a nemá svůj, může se ozvat na obecní úřad. Máme jich více, můžeme nějaký zapůjčit. Těšíme se na všechny účinkující i návštěvníky, přijďte se podívat!“ vzkázal starosta Ročova Vojtěch Václav Pour.

(na snímku nahoře: chlapi vztyčují „krále“ v Ročově při jednom z minulých ročníků tradiční slavnosti. Foto Městys Ročov)

ČTĚTE TAKÉ: V Úlovicích opravili husitskou zvoničku. Tradičně zvoní například při májích

ČTĚTE TAKÉ: Pivovar tlumí výrobu a končí prohlídky, ale veselý Chmelfest v jeho blízkosti proběhne

ČTĚTE TAKÉ: Válečné muzeum v Libočanech podle tradice otevře k výročí květnových dní. Potýkalo se s krizí, pomohli i dárci ve sbírce