Na zámcích končí sezona. V Krásném Dvoře to bude i se strašidly

Jimlín, Stekník, Krásný Dvůr – Na zámcích v okrese Louny bude pomalu končit letošní návštěvní sezona. Zájemci o prohlídku se budou moci vydat do zámků naposledy většinou o nadcházejícím víkendu se státním svátkem (28. a 29. 10.), jen na Novém Hradě v Jimlíně u Loun bude poslední možnost ještě v úterý 31. října. V Krásném Dvoře u Podbořan bude konec sezony spojen i s další zajímavostí: strašidly v zámeckém parku.

Na prohlídku zbývá poslední víkend

„U nás v Krásném Dvoře během října je zámek otevřen pro turisty k prohlídkám vždy jen v sobotu a v neděli, každý víkendový den od 10 do 15 hodin. Nyní o víkendu to bude naposledy v letošním roce, potom návštěvní sezona skončí a nová začne zase příští rok na jaře,“ informovala Kateřina Suchanová, která je od podzimu novou kastelánkou ve Státním zámku Krásný Dvůr.

Cesta do parku za strašidly je už skoro vyprodaná

K zámku v Krásném Dvoře patří velký rozlehlý a u lidí oblíbený zámecký park, který je k procházkám otevřený celoročně. A ani ten nebude o víkendu „zahálet“. Pořadatelé připravili na páteční a také na sobotní večer setkání s názvem Strašidelná cesta parkem, oblíbené hlavně u rodin s dětmi. Trasa této „ponuré“ cesty přes park trvá asi 40 minut, startuje se po setmění po 18. hodině, program je připraven vždy od 18 do 22 hodin. O putování v trochu strašidelném a halloweenském duchu je mezi lidmi velký zájem. „Je tedy nutné si předem koupit vstupenku přes internet a rezervovat konkrétní vyhovující čas startu na strašidelnou výpravu,“ upozorňují pořadatelé. Zájemci si mohou rezervovat místo na stránkách zámku, například i přes tento odkaz. Řada termínů však už byla v úterý 24.10. vyprodaná, a tak je potřeba si pospíšit.

Zámek Stekník je otevřený celé podzimní prázdniny

O víkendu skončí návštěvní sezona také na zámku Stekník u Žatce, který byl letos v září spolu s městem chmele a okolní krajinou nově zapsán na seznam světového kulturního dědictví – UNESCO. „Náš zámek bude na konci října otevřen k prohlídkám od čtvrtka do neděle, tedy od 26. do 29. 10. Od čtvrtka mají děti podzimní prázdniny, a tak celé rodiny srdečně zveme k nám na návštěvu. Otevřeno bude každý den od 10 do 15.30 hodin. Potom letošní sezona končí,“ uvedla Jana Zajíčková, kastelánka Státního zámku Stekník.

Na Novém Hradě je poslední možnost ještě i v úterý 31. 10.

Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun má po celý říjen otevřeno pro návštěvníky vždy od úterý do neděle. K dispozici pro zájemce tedy bude jak celý zbytek tohoto týdne včetně státního svátku, tak naposledy ještě i v úterý 31. 10. „Ve všední dny máme otevřeno od 10.30 do 15 hodin a o víkendech od 10 do 16 hodin,“ shrnul Josef Kabát, kastelán zámku.

ČTĚTE TAKÉ: Zahradník, průvodce i milovník koček: Jaroslav Plesl natáčel ve Stekníku Skryté skvosty

ČTĚTE TAKÉ: Medvěd z Krásného Dvora se dostal do filmu. Půjde o dobrodružný historický příběh z dánských dějin

ČTĚTE TAKÉ: Pět hodin na cestě, reportáže ze tří zámků hotovy. Všichni byli na mě moc milí, říká Josef z Rádia Blaník

(na snímcích: zámek Krásný Dvůr a park v okolí po setmění jsou připraveny na říjnovou Strašidelnou cestu, fotky jsou z loňského roku. Foto Laura Helásková)