Louny, Postoloprty, Nový Hrad: adventní slavnost je ve stejný den, zájemci musí mít auto, anebo si vybrat jen jednu

Jimlín, Louny, Postoloprty – Tři oblíbená předvánoční setkání s programem pro veřejnost – adventní slavnosti na náměstí v Lounech, na náměstí a v zámecké zahradě v Postoloprtech a na nádvoří Nového Hradu v Jimlíně – proběhnou tentokrát ve stejném termínu, a to v sobotu 2. 12. Kdo má rád všechny tyto tradiční akce a chtěl by jich vidět více, bude je muset „objíždět autem“, anebo si bude muset vybrat jen jednu z nich.

Po rozsvícení stromu zazpívá Adam Mišík

Program v Lounech a na Novém Hradě začíná již dopoledne, v Postoloprtech to bude od 13 hodin. V Lounech ráno v 8 hodin startují „adventní farmářské trhy“, od 14 hodin na ně navážou tradiční staročeské vánoční trhy. Kulturní program v Lounech na Mírovém náměstí začíná v 15 hodin a pokračuje následně až zhruba do 19 hodin. Postupně vystoupí děti z lounských škol a školek, umělci ze ZUŠ, starosta města s projevem, večer od 18.10 bude zpívat Adam Mišík. Vánoční strom má být slavnostně rozsvícen přesně v 18 hodin.

V Postoloprtech Vladivojna a Petr Martinák

Také v Postoloprtech vystoupí známí umělci – v 17.15 bude mít koncert zpěvačka Vladivojna La Chia, v 18.30 pobaví návštěvníky svým humorem Petr Martinák, populární imitátor. Vánoční strom v Postoloprtech je na rozdíl od většiny jiných českých měst živě rostoucí a město využije stejný smrk jako loni, který roste v předzámčí u náměstí na okraji zámecké zahrady. Strom bude rozsvícen ve stejném čase jako ten lounský – v 18 hodin. Starosta města bude mít i v Postoloprtech krátký slavnostní proslov s přáním pěkných svátků. Celý program v Postoloprtech začíná ve 13 hodin, lidé se mohou těšit na dobové adventní trhy, zpívání dětí, pouliční divadlo, ohňovou show a další zajímavosti.

Na Novém Hradě čerti, kejklíři, středověká hudba i pokrmy

Adventní setkání na Novém Hradě v Jimlíně začíná v 10 hodin a program skončí zhruba v 17.30. Děti potěší živá zvířata, trochu je postraší „peklo s čerty“ ve sklepních prostorách zámku, na místě budou rovněž dobové trhy i pokrmy ze středověké kuchyně. K dobré náladě bude hrát rovněž muzika inspirovaná středověkem – zajistí to kapela Jagabab. Dětem udělá radost kejklíř nebo také divadelní pohádka. Vánoční strom u zámku bude slavnostně rozsvícen v 17 hodin, informovali pořadatelé.

V Žatci a Podbořanech jsou slavnosti v neděli

Další oblíbené adventní slavnosti, završené rozsvícením vánočního stromu na náměstí, budou pokračovat v neděli (3.12.). Lidé s přáteli a rodinami se mohou vydat do centra Žatce či do Podbořan, v obou městech je připraven rovněž kulturní program na celé odpoledne a podvečer.

(na snímku nahoře: zámek Nový Hrad v Jimlíně v zimních kulisách. Sníh a led by podle předpovědí měly ještě pár dní vydržet, takže pěkně doplní i sobotní adventní slavnost. Foto: zámek Nový Hrad Jimlín)