U soudu je nový osvětlený přechod, pohyb bude bezpečnější i pro děti z blízké školy a školky

Louny – Na jaře v místě vznikl zcela nový značený přechod pro chodce a teď, před podzimní a zimní sezonou s brzkou večerní tmou, už má i nové bezpečné osvětlení, tak aby lidé na přechodu a na okraji ulice byli dobře vidět a nevznikaly rizikové dopravní situace, zejména nebezpečí střetů aut s chodci. Tzv. „oranžový přechod“ vznikl v Lounech v ulici Karla Stanislava Sokola v blízkosti budovy okresního soudu.

Na jaře nová zebra, v létě nové osvětlení

Značený přechod s nově namalovanou „zebrou“ vznikl letos na jaře, ke konci léta potom k němu „putovalo“ i speciální bezpečné nasvětlení. Takových přechodů je už v Lounech i v dalších městech ČR více, zvyšování jejich bezpečnosti pomocí osvětlení se dlouhodobě věnuje Nadace ČEZ v rámci projektů Oranžový přechod.

O bezpečnější přechod požádala škola a školka

O vybudování přechodu s osvětlením u křižovatky Poděbradovy a Sokolovy ulice požádala MŠ a ZŠ Montessori, která má v blízkosti své sídlo a chtěla zajistit dobrou bezpečnost pro děti. Dopravní komise města a následně i rada města návrh doporučila. Nejdůležitější pak bylo schválení od Nadace ČEZ, která zajistila většinu nákladů na vybudování a osvětlení přechodu.

Nadace ČEZ zaplatila skoro celou potřebnou částku

„Celkové náklady činily přibližně 130 tisíc korun a z toho grant od Nadace ČEZ poskytl částku téměř 120 tisíc,“ vysvětlila Eva Pavelková z Městského úřadu Louny. Nové osvětlení bylo spuštěno na začátku října, teď už je místo bezpečnější pro všechny chodce – zejména při večerní a noční tmě.

(na snímku nahoře: nový přechod v ulici Karla Stanislava Sokola, v pozadí je budova okresního soudu. Foto Městský úřad Louny)

ČTĚTE TAKÉ: V krátké uličce poblíž soudu nechá město vybudovat nový přechod pro chodce

ČTĚTE TAKÉ: Přechod v Lounech v blízkosti hlavního nádraží je bezpečnější. Na místě funguje nové osvětlení za 120 tisíc

ČTĚTE TAKÉ: V Poděbradově ulici v prostoru u ZUŠ Louny vznikne trvalý kruhový objezd