Oslava nové úrody i práce lidí, kteří se na ní podíleli. V Peruci proběhnou v sobotu oblíbené dožínky

Peruc – Dožínkové věnce, průvod jezdců na koních i strojů z novější zemědělské techniky, mnoho výpěstků z ovoce, zeleniny i dalších suvenýrů, hudba, divadlo, šermíři, celodenní zábava. O víkendu proběhne další ročník oblíbených Krajských dožínek Ústeckého kraje, které se už tradičně konají vždy v Peruci u Loun. Letos jde už o 14. ročník. Bohatá celodenní zábava, spojená s oslavou sklizně letošní úrody a poděkováním zemědělcům za jejich práci, je připravena na nadcházející sobotu 10. září.

Program začíná v pravé poledne

Oblíbenou lidovou slavnost, na kterou jezdí návštěvníci z mnoha regionů České republiky, společně pořádají Ústecký kraj, městys Peruc a mnoho zemědělských svazů a profesních organizací. Program začíná ve 12 hodin tradičním průvodem účastníků, dožínkových hostů a přehlídkou starší i novější zemědělské techniky. Zemědělcům za jejich práci poděkují představitelé Ústeckého kraje i ministerstva. Ve 13 hodin oficiality skončí a začíná kulturní program a „volná zábava“ pro všechny návštěvníky.

Yo Yo Band, Turbo, Lounská třináctka…

V programu vystoupí například hudební skupiny Yo Yo Band, Perutě, Turbo Revival, nebo také Lounská třináctka a ještě mnoho dalších. Své dovednosti předvedou šermíři ze skupiny Vítkovci, cvičitelé dravých ptáků, chovatelé při výcviku psů nebo také imitátor známých osobností Zdeněk Barnett. Děti se mohou těšit na kouzelníka, divadlo, pohádky a mnoho soutěží. Hlavní program se odehrává v centru městečka, v zámeckém parku a také na fotbalovém hřišti a trvá až do 18.30 hodin. Na hřišti pak bude ještě večer od 20.00 pokračovat dožínková taneční zábava, která skončí až ve dvě hodiny v noci.

Do městečka přijede několik tisíc návštěvníků

Návštěvníci si během dožínek mohou prohlédnout také výstavu drobného zvířectva od chovatelů z regionu, výstavu historických i moderních zemědělských strojů, ukázky své činnosti i techniky budou předvádět rovněž hasiči. Vstup na slavnosti je bezplatný, pořadatelé očekávají několik tisíc návštěvníků.

(na snímku nahoře: průvod při dožínkách v roce 2019. Foto tým pořadatelů / Krajský úřad Ústeckého kraje)

ČTĚTE TAKÉ: Prázdninové ohlédnutí: Čarodějka Hanka vypráví lidem zajímavosti v zámeckém parku v Peruci