Nácvik tanečníků začal už v lednu. V Domoušicích po patnácti letech obnovili tradici staročeských májů

Domoušice – Po pěkných staročeských májích před týdnem v Ročově proběhne nyní stejná veselá a oblíbená lidová slavnost také v nedalekých Domoušicích. Událost to bude ještě možná o chloupek významnější, protože „máje“ v této obci měly dlouhou pauzu – nekonaly se už patnáct let. Až teprve loni byly obnoveny. V Domoušicích se dala dohromady parta nadšenců, kteří se rozhodli tradici Staročeských májů znovu pozvednout a vrátit jí její někdejší lesk.

Obnovená premiéra se musela posunout kvůli covidu

„Jako mladí jsme tančili na našich májích kdysi dávno. Pak se ale máje u nás v Domoušicích nedělaly patnáct let. Posledních pár roků v nás s kamarády zrála myšlenka slavnost obnovit. Jenže pak zase přišel covid a všechny plány se musely odložit. Pak jsme si ale řekli, když epidemie skončila, že definitivně jdeme do toho. Jsem ráda, že se úsilí vyplatilo, loni jsme měli první obnovené máje a teď budou druhé,“ popsala na dotaz naší redakce Andrea Švarcová (46) z Domoušic, jedna z členek týmu pořadatelů slavnosti s názvem Staročeské máje Domoušice.

Přípravy začaly už rok před obnovením

Jak dlouho probíhaly přípravy a kolik tanečníků se jim podařilo oslovit a přesvědčit? „Pár měsíců to určitě bylo, vlastně i možná přes rok. Už v roce 2021 jsem obešla nebo obeslala pár kamarádů, kteří kdysi tancovali, a oslovila je, zda by do toho šli. Všichni souhlasili, to jsem byla moc ráda. Pak jsme oslovili ještě mladé lidi ve vsi s otázkou, kdo by byl ochoten tančit v krojích. Nakonec jsme dali dohromady čtyři kolony po osmi lidech, to je super výsledek. Nacvičovat staročeskou besedu jsme pak začali už od ledna, všem to šlo krásně,“ usmála se Andrea Švarcová.

Občanský spolek Máj

Andrea pracuje jako administrativní zaměstnankyně v jedné firmě, pořádání různých akcí a snaha o obnovování pestrého společenského života na vesnicích pro děti i dospělé je jejím velkým koníčkem. „Založili jsme občanský spolek Máj – i jeho název symbolizuje, že chceme obnovit tradici májů. Na máje se vždy chodilo dívat hodně lidí a pamětníci i dnes vyprávějí, jak se to povedlo, jak to bývalo pěkné, takové povídání je vždy moc hezké poslouchat. Tak snad se nám na to podaří navázat. Jinak náš spolek pořádal i posvícení, vánoční koncert souboru z Mutějovic v sokolovně a další podobná setkání. Pomáhám i hasičům při jejich akcích ve Lhotě pod Džbánem, odkud pocházím, nebo také v Mutějovicích na mysliveckém plese a podobně,“ vypráví Andrea, která je velmi aktivní duší v regionu na pomezí Lounska a Rakovnicka.

Slavnost je připravena na tuto sobotu

Na co se tedy lidé mohou těšit při nadcházejících Staročeských májích v Domoušicích? Slavnost proběhne v sobotu 13. května, průvod tanečníků v krojích bude vycházet ve 13 hodin od sokolovny. Na návsi pak budou účastníci tančit zmiňovanou staročeskou besedu. V sobotu od 20 hodin v sokolovně proběhne večerní Májová zábava, k dobré náladě bude hrát žatecká skupina Aquarius. Akci pořádají společně obec Domoušice a dobrovolní hasiči. „Už v pátek odpoledne se bude také na návsi stavět král – tedy vysoká ozdobená máj,“ uvedla Andrea Švarcová.

(na snímcích: Máje v Domoušicích při loňské „obnovené premiéře“. Pod nimi je zimní nácvik v tělocvičně a úplně dole Andrea Švarcová s dcerou. Foto archiv spolku Máj a rodiny)