Kino Svět dostane od města stejný příspěvek jako letos – sto tisíc korun na měsíc

Louny – Kino Svět v Lounech bude i v roce 2025 „fungovat“ ve stejném režimu jako letos, finanční příspěvek od města Loun na provoz bude činit 1,2 milionu korun ročně, tedy 100 tisíc korun na jeden měsíc. V září to schválilo zastupitelstvo města Loun. O výši příspěvku a provozu kina se hodně diskutovalo hlavně v závěru minulého roku, otázka se stala loni v prosinci předmětem debat a vyhroceným politickým tématem mezi názorově odlišnými skupinami zastupitelů, později přerostla i na veřejnost a někteří lidé organizovali a podepisovali petici, nakonec však město dalo kinu příspěvek bez jakýchkoli problémů, provoz běžel dál naprosto normálně a spory a silná slova utichly.

Pro příspěvek hlasovali 24 zastupitelé z celkových 29

Zastupitelé nyní v září schválili, že město Louny dá provozovatelům Kina Svět příspěvek 1,2 milionu korun na zajištění kulturní činnosti (promítání filmů) v roce 2025. Město k tomu má několik podmínek, například požaduje, aby kino během roku zajistilo nejméně 120 filmových přestavení určených pro dětské publikum, třicet promítání určených pro seniory, čtyřicet představení v rámci tzv. filmového klubu, což jsou zejména tzv. art filmy pro umělecky náročnější publikum. Pro udělení příspěvku hlasovalo 24 zastupitelů z celkových 29 členů sboru. Nikdo nehlasoval proti, tři zastupitelé se zdrželi hlasování. Zbylí dva nebyli na schůzi přítomni.

Kino je v provozu denně, každý den promítá hned několik filmů

Kino Svět Louny je v provozu každý den včetně víkendů i svátků. Denně nabízí pro návštěvníky hned několik filmů, někdy je to až šest představení za den. Kino provozují manželé Maršálovi prostřednictvím své firmy Servis Hamas s.r.o. (ta se kromě jiných činností zabývá i opravou elektrospotřebičů, pozn. red). Způsobem spolupráce mezi městem a firmou Hamas při provozování kina se však budou zastupitelé ještě znovu zabývat, termín pro nové projednání si dali do března 2025. Provozovatelé kina letos v létě například žádali o možnost, aby s nimi město uzavřelo smlouvu o spolupráci na příštích pět let.

Oblíbené „trháky“ mohou zájemci vidět hned při celostátní premiéře

Kino Svět v Lounech s moderní digitální technologií je v provozu prakticky nepřetržitě již od počátku 90. let a patří k nejvýznamnějším kulturním institucím ve městě. Je spojené i s kavárnou a u návštěvníků má velkou oblibu. Díky modernímu vybavení může kino nabízet divákům a fanouškům nejnovější i nejoblíbenější filmy ve špičkové kvalitě prakticky souběžně s celostátní nebo „pražskou“ premiérou. Promítání filmů se také pružně přizpůsobuje zájmu diváků, takže povedené a populární snímky, na které lidé stále chodí a mají velkou oblibu a návštěvnost, uvádí kino v několika představeních i řadu dní nebo týdnů po sobě, tak aby je mohlo vidět co nejvíce zájemců. To se týká v posledních dnech například filmu Vlny od režiséra Jiřího Mádla z prostředí redaktorů rozhlasu a bouřlivých událostí v roce 1968. Snímek uvádí kino hned od srpnové celostátní premiéry, promítání v Lounech pokračovalo i v září a stejně tak je v plánu několik uvedení i nyní na říjen.

(na snímku nahoře: vstup do kina Svět v Lounech, v budově je i kavárna a restaurace. Foto Kino Svět Louny)