Víkend bude patřit nejslavnější české vánoční skladbě. Pěkný kulturní zážitek je připraven v Lounech i v Žatci

Louny, Žatec – Když už jsou ty Vánoce, pro milovníky kultury, kouzelné atmosféry, historie a dávných českých lidových i duchovních tradic nemůže chybět neodmyslitelná klasika: dodnes populární „Rybovka“, tedy Česká mše vánoční od skladatele a také průkopníka učitelského řemesla Jakuba Jana Ryby. O nadcházejícím víkendu mohou hudební dílo, staré více než dvě stě let, vidět a slyšet návštěvníci divadla v Lounech i v Žatci.

V Žatci hudba zazní v sobotu a v Lounech v neděli

V Žatci budou Rybovy tóny i text součástí velkého vánočního koncertu spolu i s jinými skladbami od jiných velkých hudebníků, v Lounech zazní celá Rybova mše v původní autorově podobě. Představení v divadle v Žatci začne v sobotu (16. 12.) od 19 hodin, v Lounech se Česká mše vánoční odehraje o den později, v neděli (17. 12.) od 18 hodin. Vstupenky na obě kulturní události jsou ještě k dispozici (informace platila v pátek dopoledne, pozn. red.), zájemci si je mohou koupit i přes internet.

V divadle v Žatci bude koncertovat orchestr z Teplic

Velký hudební zážitek pro milovníky kultury v Žatci nabídne Symfonický orchestr Teplice s více než sedmdesáti členy, sbormistrem, dirigentem a několika sólisty z předních českých divadel včetně Národního divadla v Praze. Setkání má název Vánoční koncert: J. J. Ryba – Česká mše vánoční. Před vánoční mší zazní i melodie z filmů a muzikálů nebo také například Radeckého pochod či Narodil se Kristus Pán.

V Lounech se představí domácí sbor Harmonie a také pěvci z Roudnice

V Lounech s tradiční původní verzí vánoční mše od Jakuba Jana Ryby vystoupí „domácí“ pěvecký sbor Harmonie a také Fojtův komorní sbor z Roudnice nad Labem. Na varhany bude hrát Marie Šestáková. Pěvecký sbor Harmonie v Lounech vznikl v roce 2007, aktuálně má přibližně 25 členů. Vystupoval při mnoha koncertech a slavnostních akcích v našem regionu, ale i v zahraničí. Letos v září sbor zpíval při výročí posvěcení Chrámu sv. Mikuláše právě v Lounech.

Skladba je plná radosti, ale sám autor moc radostný život neměl

Českou mši vánoční napsal Jakub Jan Ryba v roce 1796. Tehdy působil jako učitel v Rožmitále na Příbramsku. Své dílo napsal v češtině, což tehdy nebylo u duchovních skladeb obvyklé. Autor však na českém textu trval. „Z latinsky zpívaných žalmů nemá užitek ani zpívající, ani poslouchající,“ uváděl hudebník, který svým přístupem a názory určitě přispěl i k počátkům českého národního obrození. Skladba se během pár let velmi rychle rozšířila do všech regionů v Čechách a na Moravě a dodnes patří mezi nejhranější díla, spojená s vánočními svátky. Dílo bylo hned od počátku skvěle srozumitelné i pro obyčejné lidi a má svěží a radostnou atmosféru, proto je i dnes stále oblíbené. Život samotného autora ale příliš radostný nebyl. Jakub Jan Ryba se potýkal s chudobou, závistí, se spory s dalšími lidmi i kvůli tomu, že jako rodiče odmítali posílat děti do školy a respektovat ji jako potřebnou instituci – systém školství a názory prostých lidí na něj byly tehdy oproti dnešku v úplných „plenkách“. Následně se k potížím přidružily i zdravotní problémy a autor nejslavnější české vánoční skladby všech dob v roce 1815 spáchal sebevraždu. Bylo mu tehdy jen 49 let. Jeho skvělé dílo je však nesmrtelné a hraje se dodnes.

(na snímku nahoře: pěvecký sbor Harmonie z Loun vystupoval na začátku prosince v kostele v Opočně, zpívala také známá pěvkyně Pavlína Senić /v popředí/. V neděli bude účinkovat Harmonie v lounském divadle při České mši vánoční. Foto: sbor Harmonie Louny)

ČTĚTE TAKÉ: Zapomenutá dramata: drsná smrt muže, jehož hudba patří k symbolům českých Vánoc