Svátek svatého Václava: zámek musel trochu omezit program, ale zůstane otevřený

Stekník – Kam se vydat o prodlouženém víkendu, pokud chceme na chvíli zamířit do historie nebo kultury a zavzpomínat na památku českého patrona svatého Václava? Možností v okrese Louny není mnoho, ale najdou se. Mezi nejzajímavější patří návštěva Státního zámku Stekník (na snímku nahoře – zdroj: správa zámku, pozn. aut.). Ten na pondělní státní svátek původně chystal velký program k výročí smrti sv. Václava. Kvůli nejnovějším bezpečnostním opatřením a omezení rizika šíření koronaviru potom museli pořadatelé část připravovaného programu zase omezit, ale zámek přesto bude 28. září v den státního svátku otevřen a nějaké informace k osobnosti svatého Václava se zájemci také dozvědí.

Na zámku je vzácný obraz sv. Václava

Na dotaz naší redakce to potvrdila Jana Zajíčková, kastelánka zámku Stekník. „Původně jsme plánovali uspořádat prodloužené prohlídky a v nich se při výkladu více zaměřit na Václava a jeho příběh a osobnost. V naší zámecké kapli ostatně máme jeho vzácný obraz od Ignáce Raaba. Chtěli jsme Václava a jeho význam a odkaz pro naši zemi podrobně představit. Pak ale přišla nová opatření vlády a další omezení pro pořádání kulturních akcí. Rozhodli jsme se, že setkání nebudeme rušit úplně, zámek necháme otevřený i v pondělí a průvodci i tak v pár větách povyprávějí zájemcům o Václavovi i o jeho obrazu v naší kapli. Prohlídky jsou ale zkrácené jen na 30 minut,“ upřesnila Jana Zajíčková.

Návštěvníci jsou vstřícní, na roušky si nikdo nestěžoval

Kratší doba je i kvůli tomu, že průvodci i návštěvníci ve všech českých památkách musí od 10. září při prohlídkách znovu nosit roušky. „Pro obě strany je to samozřejmě věc, která snižuje pohodlí. Průvodci mají problémy s dýcháním, protože při prohlídce stále mluví a pod rouškou, kde se i potíte, je to náročné. Návštěvníci jsou ale vstřícní, dodržují rozestupy, dezinfikují si ruce. Zatím si na povinnost nosit roušku u nás nikdo nestěžoval, lidé chápou situaci. Někteří říkali, že i přivítali kratší čas prohlídky, protože pod rouškou se hůř dýchá všem,“ uvedla na náš dotaz Jana Zajíčková. Ve Stekníku je omezený také počet osob ve skupině při jedné prohlídce, a to na deset lidí. Zámek bude otevřen celý prodloužený víkend od soboty do pondělí vždy od 10 do 16 hodin.

V Podbořanech mše, v Lounech zábavné odpoledne s knížetem Václavem

Památku svatého Václava uctí také například husitská církev při sváteční mši ke dni české státnosti v Podbořanech. V Lounech na výstavišti zase bude probíhat Svatováclavské odpoledne s rockovou hudbou, šermíři a méně formálním pohodovým programem pro celou rodinu, ale i tam má přijet mezi návštěvníky kníže Václav s družinou. Skutečný svatý Václav je jedna z nejznámějších postav české historie. Zemřel 28. září 929 nebo 935 jako oběť vraždy, později byl svatořečen. Zanedlouho uplyne 1100 let od jeho smrti.