V Postoloprtech končí oprava mostu přes Ohři. Od listopadu by se po osmi měsících měla znovu otevřít silnice na Březno

Postoloprty – V Postoloprtech pomalu končí oprava historického mostu přes Ohři, která trvala přes půl roku – od letošního března. Práce podle původně určeného harmonogramu měly skončit v říjnu a tento termín by měl být dodržen. Od listopadu se zároveň díky tomu také znovu obnoví volný průjezd po silnici ve směru na Březno, Skupice a Jimlín, která vede právě po mostě. Silnice byla pro auta i autobusy od letošního března zcela uzavřena; předtím se po mostě několik let kvůli jeho zhoršenému stavu muselo jezdit kyvadlově, dopravu řídil semafor.

Most byl poslední roky ve zhoršeném technickém stavu

„Oprava mostních křídel přes řeku Ohři finišuje. Termín dokončení, určený do konce října 2024, by měl být s největší pravděpodobností dodržen,“ potvrdila na dotaz naší redakce Lenka Hofmanová, vedoucí odboru rozvoje města Městského úřadu Postoloprty. Na mostě se podle ní opravovaly opěrné zdi z kamene, proběhla také obnova komunikací v místech na předmostí. Most byl předtím poškozený, jeho zhoršený technický stav prokázalo několik prohlídek expertů již v roce 2019. Kvůli problémům se nesměl nadměrně zatěžovat a odborníci nařídili pro řidiče zvýšenou opatrnost a kyvadlovou dopravu se semafory.

Od listopadu spolu s mostem začne řidičům sloužit i navazující Husova ulice

Opravu vedla firma Gardenline z Litoměřic, která zároveň pracuje i na další velké investiční akci v Postoloprtech – rekonstrukci a proměně Mírového náměstí a centra města. Obě stavby a chystané „znovuotevření“ mostu od listopadu spolu úzce souvisejí. Až bude totiž znovu obnoven provoz na mostě a s ním i silnice na Březno, ve stejnou dobu bude otevřena pro motoristy také Husova ulice, hlavní výjezdová cesta z náměstí a z centra Postoloprt směřující právě k mostu a pak do Března. Rekonstrukce Husovy ulice byla součástí první etapy rekonstrukce náměstí a centra města. Práce v Husově ulici (a také na náměstí 5. května) skončí nyní na podzim. Rekonstrukce hlavního Mírového náměstí bude ještě pokračovat až do roku 2026.

Při opravě našli muži i staré chodby z 19. století sloužící k údržbě někdejšího řetězového mostu

Současný most přes koryto řeky byl postaven v letech 1908–1909. Předtím na jeho místě stál historický řetězový most, vybudovaný kolem roku 1850. Na odkazy z historie narazili i pracovníci firmy při nynější rekonstrukci.  „Objevili servisní šachty, respektive chodby, po historickém řetězovém mostu. Po konzultaci s památkovými úřady jsme tyto chodby nechali vyčistit, prostory jsme pak zdokumentovali a firma je znovu zakonzervovala,“ popsala jednu ze zajímavostí Lenka Hofmanová. Majitelem mostu přes Ohři je město Postoloprty, které za osmiměsíční rekonstrukci zaplatí přibližně 15 milionů korun bez DPH.

(na snímku nahoře: čerstvě zavřený most v Postoloprtech letos na začátku března. Nyní končí jeho oprava a od listopadu už by měl zase začít sloužit motoristům bez dopravních omezení. Foto Libor Želinský)

ČTĚTE TAKÉ: Most v Postoloprtech už je zavřený. Oprava potrvá do října. Chodci a cyklisté ho však mohou přecházet

ČTĚTE TAKÉ: Poškozený most u Postoloprt: oprava začne za pár dní, průjezd bude uzavřen už od března

ČTĚTE TAKÉ: Náměstí bude stát 110 milionů a most na Březno 18 milionů. Dvě velké stavby v Postoloprtech bude vést stejná firma