Betonové zábrany zmizí. Na křižovatce v Žatci vznikne trvalý kruhový objezd, kraj vydal povolení k přestavbě

Žatec – Provizorní kruhový objezd na severním okraji Žatce na výpadovce ve směru na Most, sestavený prozatím z mobilních betonových bloků, které tvoří linii okruhu, bude již brzy, během příštích několika měsíců, přestavěn na „trvalou“ okružní křižovatku podle obvyklých parametrů a vizáže. Krajský úřad Ústeckého kraje tento týden vydal k plánované proměně stavební povolení. Podle podmínek v jeho dokumentaci musí být stavba dokončena nejpozději do pěti let od vydání stavebního povolení.

Hlavní tahy na Most a na Postoloprty a Louny

Investorem stavby bude Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které požádalo o stavební povolení již letos v červnu. Po přestavbě současné betonové zábrany zmizí a na vozovce vznikne klasický okruh z asfaltu, dlažby a obrubníků, v některých částech budou i nově vytvořené chodníky. Na křižovatce u stavebnin a u mostu přes Ohři v žatecké ulici Osvoboditelů se stýká hlavní silniční tah Plzeň–Žatec–Most s výjezdem směrem na Staňkovice, Postoloprty a Louny a v opačném směru na Stroupeč a Hořetice.

Betonové zábrany jsou na místě už čtyři roky

Na křižovatce zatím platí „provizorní podoba“ kruhového objezdu s uvedenými betonovými bloky. Křižovatka v tomto režimu funguje již od prosince 2020. Snaha o přestavbu této velmi frekventované křižovatky trvá už několik posledních let. Cílem je hlavně zvýšení bezpečnosti v této lokalitě, kde se dříve, ještě v dobách průsečíkového křížení, často stávaly dopravní nehody a mnohdy i s tragickými následky. K přestavbě křižovatky na kruhový objezd vybízela v roce 2019 i občanská petice, kterou tehdy podepsalo kolem dvou tisíc lidí. Nakonec se město Žatec a ŘSD v listopadu 2020 dohodly na společném postupu při rychlém vytvoření provizorní kruhové křižovatky a na záměru později toto místo přestavět na trvalý kruhový objezd.

(na snímku nahoře: provizorní okružní křižovatka vytvořená z betonových bloků při pohledu ze směru od Mostu. V pozadí na kopci je Žatecký pivovar. Foto Mapy.cz)

ČTĚTE TAKÉ: Šikovná Pavla založila petici a přispěla ke stavbě kruháku v Žatci. A pak – odstěhovala se do Zlína

ČTĚTE TAKÉ: Betonové bloky, tvořící provizorní kruhovou křižovatku, jsou na místě už čtyři roky. Nyní už brzy zmizí a vznikne trvalý kruhový objezd

ČTĚTE TAKÉ: Nová Norma v Žatci, která vyrůstá u kasáren, by měla poprvé otevřít letos 15. listopadu