Vojáci cvičí na Doupově, rány a noční výbuchy jsou slyšet až u Loun

Podbořansko, Lounsko – Vojáci v září i v říjnu intenzivně cvičí na Doupově. Rány a výbuchy spojené s výcvikem od počátku října zdánlivě ještě víc zesílily. Je to hlavně proto, že cvičení tentokrát často pokračuje až do pozdní noci a hluk pak ve ztichlé noční krajině se více rozléhá. Lidé slyší noční rány například v Postoloprtech, Líšťanech, Lounech, dokonce i Libochovicích, tedy v oblastech vzdálených přes padesát kilometrů od místa cvičení v Doupovských horách.

Duní celý Žatec, ale i Hvížďalka nebo Líšťany

„Duní celý Žatec, je to už úplně znervózňující,“ napsala v jednom z ohlasů na sociálních sítích Denisa Kozáková ze Žatce. „Slyšela jsem rány a dunění až na Hvížďalce,“ popsala Petra Lonková z Lounska. „Velké rány, cvičí se do jedné hodiny ranní. Je to šílené, pro lidi, pro zvířata,“ uvedla Eva Klárová z Postoloprt. Podobné zkušenosti vyjadřovali lidé z Loun, Libochovic, Líšťan či Výškova.

Noční rány by měly pro tento týden skončit, do konce října však ještě bude takových dnů několik

Podle oficiální zprávy z Vojenského újezdu Hradiště, jehož cvičiště je známější pod lidovým názvem Doupov, bude cvičení ve vojenském prostoru pokračovat prakticky celý říjen. V noci to však bude již jen v některých dnech. Intenzivní denní, večerní a noční činnost až do času 01.00 hodin probíhala právě tuto středu (9.10.), kdy si kvůli ní vyměňovali své dojmy lidé na internetu. Tento týden by se již noční hluk vyskytovat neměl, cvičení bude pokračovat jen přes den. Příští týden by měla být vyšší hlučnost ve dvou dnech (14. a 16. 10.) jen do 23 hodin. Do konce října pak podle plánů armády mají být již jen dva dny spojené s dlouhou noční hlučností – 21. a 22. 10. má výcvik trvat rovněž až do času 01.00 hodin v noci. O den později to bude ještě do půlnoci. Na přesný rozpis plánů cvičení a omezení se můžete podívat ZDE.

Hradiště na Doupově je největší armádní cvičiště v ČR

Vojenský újezd Hradiště je největší armádní výcvikový prostor na území ČR. Jeho rozloha je 28 tisíc hektarů, má hodně členitý terén, takže se dá dobře využívat k výcviku vojáků a činností v různých přírodních podmínkách. Prostor leží na Karlovarsku a na Podbořansku. Armáda i vláda tehdejšího Československa ho schválily k pravidelnému využívání jako cvičiště již v roce 1953, loni vojáci připomínali 70 let jeho existence. V Hradišti na Doupově probíhají nyní desítky až stovky cvičení každý rok. Kromě českých vojáků se jich často účastní i příslušníci armád ze zahraničí, zejména spojenci ze zemí NATO. Například letos v září na Doupově cvičili Slováci a Lotyši.

ČTĚTE TAKÉ: Odolný proti bombardování i jadernému výbuchu. Lidé si mohou prohlédnout dříve přísně utajovaný bunkr Jasyr na Doupově

ČTĚTE TAKÉ: Zajímavost: přes Podbořany se valily tanky

ČTĚTE TAKÉ: Tři bunkry v Lounech mají nový maskovací nátěr. Z jednoho nadšenci vybourali 11 tun betonu, který tam nalili okupanti

(na snímcích: vojáci při jednom z cvičení na Doupově v minulých letech. Foto Armáda ČR)