Lidé u Vroutku budou mít nové zdroje pitné vody. K vyhloubení vrtů pomohl i příspěvek od SFŽP

Vroutek – Lidé na Podbořansku v okolí města Vroutku budou mít nové zdroje pitné vody. Pomohla k tomu spolupráce města Vroutku a Státního fondu životního prostředí (SFŽP). V první fázi město nechalo udělat dva hluboké vrty pro čerpání podzemní vody – jeden je v Lužci a druhý ve Vrbičce. V současnosti se už připravuje stavba vodovodu.

„Město Vroutek už delší dobu, několik posledních let, hledalo možnosti pro zásobování obyvatel místních částí pitnou vodou. Nyní jsou hotové nové vrty v Lužci a Vrbičce. Vrt v Lužci je hluboký 30 metrů a ve Vrbičce je to 50 metrů. Práce vedla odborná firma Vodní zdroje Ekomonitor,“ popsal postup prací a některé další zajímavosti starosta Vroutku Jaromír Kubelka.

Vrty jsou hotové, teď se připravuje stavba vodovodu

Voda z vrtů v Lužci a Vrbičce bude zásobovat lidi v obou těchto osadách a z vrtu ve Vrbičce půjde voda rovněž také ještě do Skytal. Projekt má název „Zdroje pitné vody pro Lužec, Vrbičku a Skytaly“ a je spolufinancován z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR.  Celkové náklady jsou kolem 1,2 milionu korun bez DPH. Z toho příspěvek od SFŽP bude činit 840 tisíc korun, upřesnil starosta pro naši redakci.

V současnosti je připravený už také projekt na vodovod, který se brzy začne stavět a po dokončení bude rozvádět vodu od obou vrtů k lidem do domácností v uvedených vesnicích. Podobně jako s náklady pro vyhloubení vrtů i ke stavbě vodovodu nyní město Vroutek hledá možnost získání vhodné dotace z některého ze státních programů. (PR, ilustrační foto nahoře: obec Horní Újezd)


MĚSTO VROUTEK

První písemná zmínka je z roku 1227

Aktuálně přímo ve městě žije 1600 obyvatel a v okolních místních částech dalších 300

Město Vroutek má ve své správě sedm vesnic, tzv. místních částí: jsou to Lužec, Mlýnce, Mukoděly, Skytaly, Vesce, Vidhostice a Vrbička

Vroutek získal status města v roce 2007, po žádosti samotné obce a souhlasu vlády o tom tehdy rozhodl předseda Poslanecké sněmovny